Slobodna Dalmacija

Njemački razbojnici počinili su užasna zvjerstva nad našim narodom na Pelješcu i u Neretvanskoj krajini

Poslije kapitulacije Italije njemački fašistički razbojnici su u letcima bacanim iz aviona javljali našem narodu da dolaze u Dalmaciju kao “oslobodioci”. Oni su zajedno s ustaškim izdajicama mislili da će na taj način prevariti i odvratiti naš narod od oslobodilačke borbe. Kakvi su “oslobodioci” njemački fašisti svjedoče najbolje sljedeći izvještaji o nedavnoj ofenzivi Nijemaca u okolici luke Ploče i na Pelješcu.

Njemački banditi upali su 2. studenoga o.g. u Ćulume, Pereško blato i Šipak, sela zapadne Pline, koja se nalaze u neposrednoj blizini njemačkih bunkera kod Ploče. Nijemci su odmah pohvatali narod, strpali ga u nekoliko kuća, postrijeljali i zatim zapalili kuće. U samoj jednoj kući sela Ćulumi nađeno je 35 leševa naših ljudi, među njima 11 djece. Iz Pereškog blata odveli su jedan dio naroda u pravcu Ploče i zatim ga na putu streljali i bacili u jame. Čitavu noć od 2. na 3, XI. odjekivali su krikovi djece i staraca na putu Pereško blato – Ploča. Drugovi, koji su pokušali da pokopaju nevine žrtve, bili su iz bunkera dočekani mitraljeskom vatrom. U jednom škripu uz put pronađen je leš majke i djeteta strahovito izmrcvaren. Ukupan broj žrtava, koji je poznat, iznaša 107 žena, djece i staraca. Sva rogata i sitna stoka je odagnata. Žito i živežne namirnice su opljačkane.

Provala nijemaca na Pelješac uslijedila je 22. X. o.g. U Kuni su njemaćki banditi ubili 20 osoba, većinom staraca od preko 60 godina. U Oskorušnom su ubili 21 osobu, među njima 9 žena. U zgradi škole zatvorili su u jednu sobu 11 staraca, žena i djece i unutra bacili bombe. Samo jedna žena je pobjegla.


U Pijavičnu su Nijemci ubili 31 čovjeka, od toga 20 samo na jednom mjestu, na hrpi.
Kraj njih su nađeni krvavi konopi, kojima su ih sadistički fricevi davili. Svi su leševi nađeni sa natečenim jezikom preko usta, a jedan od njih, Nikola Digović sa iskopanim očima. U ovim navedenim mjestina Nijemci su zapalili veliki broj kuća, a Pijavično je spaljeno do temelja.

Iz Sobljave se spasila samo jedna žena. Prema njezinom iskazu mnogo stanovnika je ubijeno, a cijelo selo spaljeno. Iz ostalih naselja Pelješca narod je iselio, tako da su Nijemci mogli samo paliti i pljačkati.

U Neretvanskom kraju, u okolici Ploče, njemački vojnici u opće ne primaju nikakvu hranu od svojih komanda. Pljačka i otimačina su na dnevnom redu. Okupator odvlači meso, žito, zelenje, začin, ostavljajući narod bez ikakve hrane. “Mi vas branimo, a vi nas morate hraniti” govore njemački vojnici našem narodu. Privremeno porobljeni narod međutim nalazi snage da savlada patnje u čvrstom uvjerenju da će ga uskoro junačka Crvena Armija, englesko američki saveznici i naša voljena Narodno oslobodilačka vojska konačno i za uvijek osloboditi tih tobožnjih “branilaca”.

 

Arhiv Slobodne Dalmacije, 1.12.1943.

Možda ti se sviđa

Slobodna Dalmacija

Nagla poplava Neretve uništila sedam vagona žita

ROGOTIN, 18.XI. – Okupator je preko tri godine pljačkao narod Neretve. On nije mogao da obrađuje svoja polja, tako da
Slobodna Dalmacija

Otpočela je radom Kazališna družina Biokovsko-neretvanskog okruga

METKOVIĆI, 10. XI. – Nedavno osnovana Kazališna družina propadandnog odjela Okružnoga NOO-a Biokovsko-neretvanskoga dala je nekoliko uspjelih priredaba u Novim