Iz naftalina Nostalgija

NOSTALGIJA 37: Veljko Rogošić u Pločama 2005. godine, etapni plivački maraton Savudrija-Prevlaka

“Veljko Rogošić u Pločama 2005. godine, etapni plivački maraton Savudrija-Prevlaka”, izvorno objavljeno 30.03.2012.

Čekajući rješenje „zagonetke“ nekoliko fotografija iz boćanja i streljaštva (tekstualni dio tih Nostalgija je spreman) donosim vam jednu friškiju priču. Riječ je o sportskom događaju koji je u ljeto 2005. godine dodirnuo i naš grad. Legendarni hrvatski plivački maratonac Veljko Rogošić tog se ljeta odlučio za još jedan podvig, etapni plivački maraton od Savudrije do Prevlake. Ovaj, u pravom smislu riječi, divljenja vrijedan čin Rogošić je ostvario u svojoj 64. godini. Gotovo tisuću kilometara duž hrvatske obale preplivao je za manje od dva mjeseca.

Prva etapa, početak zbio se 2. srpnja (Novigrad-Poreč), a sve je okončano 27. kolovoza 56. etapom Molunat-Prevlaka-Punta Oštro. Bio je to, službeno potvrđeno, ultramaratonski plivački svjetski rekord. Inače, naš hrvatski i jadranski dupin Veljko Rogošić svojevrsni je svjetski plivački fenomen. Evo nekoliko pojedinosti iz njegove bogate sportke karijere. Od strane Međunarodnog saveza za daljinsko plivanje četiri je puta proglašen svjetskim prvakom, od 1971. do 1974. godine. Godine 1992. uvršten je u Kuću slavnih maratonskog plivanja na Floridi u SAD. Prvi je preplivao 200 kilometara bez prekida (225) od Trsta do Ancone, postavio tako rekord u daljinskom plivanju. La Manche je preplivao (45 km) 2004. godine u dobi od 63 godine. Tako je njegovo ime zapisano u Zlatnoj knjizi La Manchea kao prvi Hrvat i najstariji čovjek kojem je to uspjelo. Preplivao je 2008. godine maraton od 171 kilometra sa Sicilije u Afriku, doplivao je do afričkog rta Cape Bon u Tunisu. Taj prvi maraton od Europe do Afrike započeo je na svoj 67. rođendan.


Vratimo se s nekoliko rečenica etapnom maratonu iz ljeta 2005. godine. Spomenuo sam već da je Rogošić sjever i jug hrvatskog Jadrana spojio kroz 56 etapa. U naš grad, na Putničku obalu stigao je 16. kolovoza u sklopu 45. etape Gradac-Ploče. Prema planu iz Gradca je krenuo u 13,30 sati jer se smatralo da će mu zbog morskih struja trebati pet sati do Ploča. U dogovoru s organizatorom maratona doček u Pločama planiran je u 18,30 sati. Međutim, kaštelanski dupin opravdao je taj nadimak u punom značenju, ili nije bilo uobičajenih struja ili to jednostavno njemu nije smetalo pa je na ulaz u pločanske vode doplivao sat i pol prije predviđenog vremena. I nije bilo druge, kako se ne bi remetio već dogovoreni itinerar dočeka (18,30 sati), nego lijepo čekati i plutati 90 minuta tu nadomak cilja ove etape. I to je Veljko Rogošić. A na samom ulazu u naš zaljev veličanstven doček, mnoštvo Pločana i Neretvana na Putničkoj obali, Rogošića su do cilja dopratili vaterpolisti Rogotina i šest lađarskih posada s područja našeg grada. Ljudi iz Rogošićeve pratnje tada su rekli da ljepšeg i veličanstvenijeg dočeka nije bilo kroz sve prethodne etape. A tako je ostalo i do kraja. Sutradan, 17. kolovoza, uslijedila je 46. etapa Ploče-Komarna.

 

 

SLIKA 1. – Na cilju 45. etape Veljko Rogošić pozdravlja iz mora brojne Pločane i Neretvane na Putničkoj obali. U ruci je Jana za osvježenje, oko njega mladi vaterpolisti Rogotina koji su ga plivanjem pratili u samoj završnici ove etape. Tu su nezaobilazni lađari koji su napravili poseban dekor i učinili feštu veličanstvenom, s lijeva Stablina, Rogotin, Baćina, Ploče, Komin i Plina Stablina.

 

SLIKA 2. – Prva je na cilju u Pločama čestitala Rogošiću i darovala ga cvijećem naša mlada Pločanka Marta Žderić, tada talentirana golmanica Dalmatinke, sada članica Podravka Vegete i rukometne reprezentacije Hrvatske. Drago je bilo Veljku, ali i našoj Marti koja nam s Podravkom stiže u subotu (31. ožujka) u Ploče.

 

SLIKA 3. – Gradonačelnik Ploča Ante Karamatić, u trajno sjećanje legendi svjetskog daljinskog plivanja , uručio je dar Grada, ulje na platnu naše slikarske legende Jure Jovice. Motiv i stil lako prepoznatljivi, autentični Jovica.

 

SLIKA 4. – Snimak za uspomenu, Rogošić sa svojim domaćinima i organizatorima dočeka u Pločama, gradonačelnikom Antom Karamatićem i tajnikom Turističke zajednice Ploča Veseljkom Perićem. U pozadini brojni štovatelji lika i djela plivačke legende.

 

SLIKA 5. – Malo privatizacije, vaš reporter oči u oči s Veljkom Rogošićem. Kratak razgovor i osvrt na završenu etapu te najava onoga što ga čeka do konačnog cilja.

 

Tekst i fotografije: Jurica Vukojević

Možda ti se sviđa

Iz naftalina Nostalgija

NOSTALGIJA Jure Vukojevića ponovo na Neslužbenoj!

50 priča, 50 sudbina, 50 uspomena, 50 ponosa… U 50 članaka ćemo proći kroz povijest pločanskog sporta u režiji istinskog
Iz naftalina Nostalgija

NOSTALGIJA 01 – Košarkaši Ploča 1973. i 1974. godine

Nakon 6 godina ponovo objavljujemo rubriku NOSTALGIJA Jurice Vukojevića, gdje ćemo u 50-ak članaka proći kroz povijest pločanskog sporta. Objavljivati