Iz naftalina Nostalgija

NOSTALGIJA 36: Kuglački klub Azbest s kraja 70-ih i početka 80-ih, nema ga više

“Kuglački klub Azbest s kraja 70-ih i početka 80-ih, nema ga više”, izvorno objavljeno 19.03.2012.

Evo još jedne kratke priče o još jednom klubu kojeg više nema, odavno, a ne znam niti koliko je našim mlađim sugrađanima poznat i dostupan sport o kome je ovdje riječ. Kuglački klub Azbest osnovan je 1976. godine i odmah se uključio u natjecanje koje je vodio Splitski kuglački savez. Dvije godine kasnije, 1978. godine, kuglači Azbesta prelaze pod ingerenciju Kuglačkog saveza Mostar. Bio je to dobrovoljni prelazak, a razlog je vrlo jednostavan. Bliža putovanja po Hercegovini iziskivala su manju dangubu vremena i lakše su se financijski pokrivali troškovi natjecanja. Te, 1978. godine, pločanski kuglači osvojili su peto mjesto u konkurenciji osam momčadi. Pobjednik je bio mostarski Velež, a još su sudjelovali Ljubuški, Čitluk, Lištica, Rudar, Hercegovina.

Matična kuglana Pločana bila je ona s dvije staze koja se nalazila u današnjem Domu kulture, i nje više nema. Taj prostor danas je preuređen i koriste ga mali karataši Porto Tolera. Prvi kuglački suci u Pločama bili su Vlado Tomašić, Mladenko Nikolac Ćebo i Mijo Dominiković Isus. Uz mušku momčad KK Azbest imao je i dobru žensku ekipu. Uz redovita natjecanja kuglačice i kuglači Azbesta, većinom zaposlenici tvornice Azbest, nastupali su na brojnim prigodnim turnirima te na sportskim Igrama azbestne industrije bivše države, Azbestijadama.


Malo je pisanog materijala iz povijesti ovoga kluba, nešto sam našao u Močvari, a nešto saznao iz razgovora s ljudima koji su bili aktivni članovi kluba. Klub je djelovao do sredine 80-ih, a kuglanje se u Ploče vratilo sredinom 90-ih, kada je kratko djelovao ženski klub Stijene, koji je kao domaćin nastupao u Makarskoj.

Slike koje su pred vama dolaze iz albuma Mladenka Nikolca Ćebe, živog svjedoka tih aktivnosti, bio je igrač, sudac te trener ženskog sastava. A njega smo već sretali u Nostalgiji i to onoj o NK Jadranu s početka 70-ih. Možda će nekoga zanimati u pripremi su priče o boćanju, streljaštvu, košarkaškim turnirima, ragbiju, sve to prije tridesetak godina.

 


SLIKA 1. – Kuglači Azbesta snimljeni u svojoj, pločanskoj kuglani,prije jednog nastupa. Nekad bilo sad se spominjalo, danas ni traga od kuglane niti kuglačkog kluba.
S DESNA: Mladenko Nikolac Ćebo, Pero Letica, Jakov Ćulum, Velibor Jovanović, Stipe Damić, Drago Burđelez, Rade Kuzman, Nedo Vizentini, Mijo Dominiković Isus, Dragan Tripković Giga (?).

 


SLIKA 2. – KK Azbest, momčad snimljena na terasi restorana današnjeg Doma kulture, iznad kuglane. Je li restoran u bilo kakvoj funkciji ne znam, znam da nema kuglane i kuglačkog kluba.
GORNJI RED: Vlado Tomašić, Jakov Ćulum, Mladenko Nikolac Ćebo, Mijo Dominiković Isus, Drago Burđelez, Velibor Jovanović, Nedo Vizentini.
DONJI RED: Hranislav Bebić, Pero Letica, Zdravko Barbir, Ivica Nikolac.
Na žalost nekolicina sa slike nisu više među nama, prerano su preminuli. Neka i ova Nostalgija bude njima u spomen i prisjećanje na njihove sportske aktivnosti.

 


SLIKA 3. – Mladenko Nikolac Ćebo na stazi u naletu, pravom kuglačkom elementu, pala je devetka. Snimak iz pločanske kuglane.

 


SLIKA 4. – Kuglački pločanskog Azbesta snimljeni prilikom nastupa na turniru u Baškom Polju.
DONJI RED: Ivica Nikolac, Pero Letica, Šime Ereš, Mijo Dominiković Isus.
DRUGI RED: Nedo Vizentini, Pero Nikolac, Ivan Petrušić.
TREĆI RED: Velibor Jovanović, Hranislav Bebić, Maksim Giljević.
NA VRHU: Mladenko Nikolac Ćebo.

 


SLIKA 5. – Kuglačice Azbesta na turniru u Ljubuškom.
GORNJI RED: Pero Letica, Seka Kovčić, Nataša Vojnović, Draginja Zec, Stanislava Penava, Verka Jerković, Slavica Zmijarević, Nada Parmać, Hildegard Petrović.
DONJI RED: Vera Gotal, Nada Plećaš, Sonja Bolčić, Mladenko Nikolac Ćebo (trener).

 

SLIKA 6. – Zajednička snimka ženskog i muškog sastava KK Azbest.
GORNJI RED: Vlado Tomašić, Stanislava Penava, Jakov Ćulum, Nataša Vojnović, Mladenko Nikolac Ćebo, Sonja Bolčić, Mijo Dominiković Isus, Velibor Jovanović, Nedo Vizentini, Verka Jerković, Nada Parmać.
DONJI RED: Hranislav Bebić, Vera Gotal, Nada Plećaš, Pero Letica, Slavica Zmijarević, Zdravko Barbir, Draginja Zec, Ivica Nikolac, Drago Burđelez.

Tekst i fotografije: Jurica Vukojević

Možda ti se sviđa

Iz naftalina Nostalgija

NOSTALGIJA Jure Vukojevića ponovo na Neslužbenoj!

50 priča, 50 sudbina, 50 uspomena, 50 ponosa… U 50 članaka ćemo proći kroz povijest pločanskog sporta u režiji istinskog
Iz naftalina Nostalgija

NOSTALGIJA 01 – Košarkaši Ploča 1973. i 1974. godine

Nakon 6 godina ponovo objavljujemo rubriku NOSTALGIJA Jurice Vukojevića, gdje ćemo u 50-ak članaka proći kroz povijest pločanskog sporta. Objavljivati