Iz naftalina Nostalgija

NOSTALGIJA 34: Močvara, mali nogomet 70-ih i 80-ih, sjeme Močvarino

“Močvara, mali nogomet 70-ih i 80-ih, sjeme Močvarino”, izvorno objavljeno 29.02.2012.

Mali nogomet oduvijek se igrao na području općine odnosno grada Ploča. I to kvalitetan. Skoro svaka ulica, klapa, poduzeće, razne udruge, da ne spominjem okolna mjesta imala su svoju malonogometnu momčad i ponosila se njome. Igrati za svoju ulicu, školu, poduzeće ili mjesto bilo je čast i s ponosom se i puno odanosti branilo boje svoje malonogometne družine. Turniri su se igrali u Rupi kod stare škole, na staroj Močvari s raznim povodima, a pločanski malonogometni pokret svoj bum doživio je 1977. godine izgradnjom SC Močvara. Valja se sjetiti te godine jer ona je prekretnica u razvoju pločanskog sporta. Nicali su brojni klubovi čiji dom je postala SC Močvara, a posebna, lako uočljiva ekspanzija primjetna je bila kod malonogometnih natjecanja. Redovita općinska ligaška i kup natjecanja, brojni turniri bili su svakodnevica. Močvara je postala središte pločanskih sportskih zbivanja, mjesto gdje se okupljalo staro i mlado, svi putevi jednostavno su vodili na Močvaru. Na žalost od toga odavno ništa, a u ovoj Nostalgiji pokušat ću vam prenijeti dio te malonogometne atmosfere s Močvare 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća.

Kontaktirajući sudionike tih zbivanja, naravno u prepoznavanju osoba sa slika, osjeti se žal za tim vremenima, a sjećanja naviru li, naviru. Spominju se brojni detalji, događaji koji su obilježili pojedine susrete i naravno uvijek lijepo popunjene tribine Močvare. Igrala se tada Prva opoćinska liga, pa Druga, Kup natjecanje, Turistički kup općine, tradicionalni Kupovi Dalmacije (Kup prvaka i Kup pobjednika kupova)…


A kako je došlo do izgradnje SC Močvara naši mlađi sugrađani i ne znaju. Godine 1977. Luka Ploče dobila je domaćinstvo i organizaciju 6. Igara lučkih radnika Jugoslavije, a kako u Pločama nije bilo terena za male sportove nije bilo dvojbe gdje će se graditi sportski centar. U centru mjesta, na staroj Močvari, niknuo je tada najljepši i najfunkcionalniji sportski centar u Dalmaciji. Rekli smo već bio je to znak za nagli razvoj našeg sporta, a najbolje su ga iskoristili malonogometaši i naše danas prvoligaške rukometašice. Posijano je tada i sjeme Porto Tolera, pločanskog malonogometnog drugoligaša, jedno vrijeme i člana Prve lige. Novoizgrađeni SC Močvara te 1977. godine svojim nastupom obilježili su i proslavili baš malonogometaši i to Luke Ploče osvajanjem prvog mjesta i zlatnih medalja na Lučkim igrama. Nešto kasnije više o tome. Da se odmah razumijemo, bilo je u tom razdoblju mnogo momčadi koje zaslužuju mjesto u ovoj Nostalgiji o pločanskom malom nogometu, tu su za sada samo one koje sam pronašao u svojoj arhivi, slike sam snimio i objavio u našim davno „blagopočivajućim“ lokalnim listovima (Močvara, Glas Kardeljeva).

 

SLIKA 1. – Zajednička slika momčadi Luke Ploče i Izviđača uoči susreta koji je odlučivao o pobjedniku turnira u povodu Dana željezničara 1976. godine. Dakle, igralo se na staroj Močvari, pravoj močvari, a rezultat je bio izjednačen 2:2. Zahvaljujući boljoj razlici pogodaka pobjednik je bila Luka Ploče, a Branko Pavković (Izviđači) bio je najbolji strijelac turnira. U pozadini, iza igrača, vidi se hotel Ploča, na istom mjestu gdje je sada isti hotel Bebić.
GORNJI RED: Ivica Pavlović, Pero Letica (sudac), Rade Vojnović, Smiljan Šunjić, Tomislav Beidenegl, Svemir Zekulić, Ivan Čupić Ivić, Ante Štrbić Gudan, Andrija Šunjić Pićo, Pero Jarak, Damir Zeman. DONJI RED: Goran Popovac, Jure Bajić, Drago Kiš Bili, Damir Šunjić, Branko Pavković, Leo Beidenegl.


SLIKA 2. – Malonogometna momčad Luke Ploče 1977. godine, pobjednici 6. Igara lučkih radnika Jugoslavije u malom nogometu. U finalu igrači voditelja Ivice Pavlovića svladali su Beograd rezultatom 3:1. Teže i napetije je bilo u polufinalu protiv Kopra, pobjeda naših na penala uz sjajne obrane Tome Dabića. Sjeća li se još tko atmosfere s ta dva susreta? Noćne utakmice pod reflektorima, krcate tribine SC Močvara, urnebesno navijanje i trijumfi naših. Pogledajte ovu momčad malonogometnih majstora, koja je to bila snaga i kvaliteta.
GORNJI RED: Smiljan Šunjić Bleki, Tomislav Beidenel Tomi, Ante Štrbić Gudan, Ivica Pavlović. DONJI RED: Željko Alimić Ale, Tomislav Dabić Tomos, Andrija Šunjić Pićo.
Majstor do majstora, a vrijedi spomenuti da je Luka Ploče bila sveukupni pobjednik 6. Igara u konkurenciji 19 luka iz bivše države.

 


SLIKA 3. – Malonogometna momčad Šarić Struga, godina je 1978. Stalni članovi prvoligaške općinske konkurencije. Nisu osvajali naslov prvaka, međutim izuzetno uspješni u kup natjecanjima. Upisali su pobjede u Kupu općine te Turističkom kupu. Prepoznatljivi po tehnički dotjeranoj igri i nezaobilaznim žutim dresovima, žuta boja do danas je ostala zaštitni znak Šarić Struge (lađari).
GORNJI RED: Ante Nikolac Lovrić, Ivo Batinović, Nikola Nikolac Đogan, Vjeko Nikolac Zec. DONJI RED: Tiho Grgurinović, Ante Škarić, Antiša Nikolac Ungo.

 


SLIKA 4. – Godina je također 1978., slika je s Močvare, a na njoj su igrači Željezničara, momčadi sastavljena većinom od djelatnika željezničkog čvora iz Ploča. Te godine izborili su kroz kvalifikacije plasman u Prvu općinsku ligu i ostvarili očekivane rezultate. Redoviti sudionici svih malonogometnih natjecanja u Pločama.
GORNJI RED: Marko Jarak, Suljo Suljić, Vinko Obad, Ivo Kotromanović, Pero Jarak. DONJI RED: Slaviša Musulin Žungul, Buco Biloš, Mladen Šiljeg Ćuni, Jurica Šunjić.

 


SLIKA 5. – Prvaci općine 1985. godine malonogometaši Rogotina, drugu godinu zaredom najbolji. Ozbiljno su im te godine prijetili Stablina i Sloboda, ali ostalo je samo na prijetnji. Imali su tada najefikasniji napad (84 pogotka) i najčvršću obranu (32) u konkurenciji 14 momčadi, od prvog kola nisu silazili s vodeće pozicije, prvenstvo su odradili u jednom dahu uz samo dva poraza. Žuti dresovi s plavom okomitom crtom na lijevoj strani bili su njihov zaštitni znak te sezone.
GORNJI RED: Branko Glamuzina Subro, Joze Šunjić Bafi, Stipe Rezić Fejzo, Zdenko Nikolić Švabo, Andrija Šunjić Pićo. DONJI RED: Ante Šunjić Šeki, Ante Šunjić Ban, Ante Kaleb, Jadran Šunjić Lenko.

 


SLIKA 6. – Iz primorskog dijela tadašnje općine Ploče dolazile su tri momčadi (Gradac, Brist i ZOŠK Zaostrog) a najviše uspjeha imali su Brišćani koji su u prvoligaškoj konkurenciji redovito bili u gornjoj polovici redoslijeda. Ove 1985. godine bili su peti, a njihov igrač Vlatko Marušić bio je pri vrhu liste strijelaca.
GORNJI RED: Ivica Marušić, Mladen Veža, Ivica Pećar, Ante Pećar, Mario Vežić. DONJI RED: Mario Miošić, Tonči Veža Mravac, Vlatko Marušić, Ivo Veža, Branko Miošić Liska.

 


SLIKA 7. – Momčad Kardeljeva bila je 1985. godine uvjerljivi prvak Druge općinske lige, imali su više od deset bodova prednosti pred drugoplasiranim ZOŠK-om iz Zaostroga, koji je također ostvario plasman u prvoligašku konkurenciju. Kvalitetna malonogometna družina, a slika, koju sam inače snimio na Močvari, skenirana je iz općinskog lista Glas Kardeljeva pa u gornjem lijevom kutu imate natpis PRIMJERI. S razlogom jer su puno prije kraja drugoligaškog natjecanja osigurali prvo mjesto međutim oni su nastavili igrati istim intezitetom i ozbiljnošću kao da je početak natjecanja. A drugi su se znali i „opuštati“…  Sljedeće sezone u Prvo ligi osvojili su četvrto mjesto.
GORNJI RED: Nino Krstičević, Veseli Pacaj, Mario Čović Moca, Mišo Glavinić. DONJI RED: Zoran Vučurević Ćeza, Marko Giljević, Hrvoje Barbir, Milivoj Barbir.

 


SLIKA 8. – Mladost Staševica 1986. godine, ugodno osvježenje te godine u pločanskim malonogometnim krugovima. Kao drugoligaši osvojili su zasluženo općinski Kup, a u tradicionalnom natjecanju Kupu pobjednika kupova Dalmacije stigli su do finala. Izgubili su u Omišu od predstavnika Zadra. Redom su pobjeđivali momčadi iz južnog dijela Dalmacije (Metković, Makarska, Sinj), međutim minimalno su zaostali u finalnom susretu na omiškoj Punti. Omiški savez malog nogometa bio je tih godina pokretač i organizator Kupova Dalmacije, a momčad iz Zadra bila je najuspješnija u sjevernom dijelu, od Splita do Zadra. Mladost je njegovala brz i beskompromisan nogomet, otvoreno nadmetanje s puno pogodaka.
GORNJI RED: Dušan Kužić, Mate Sikirić, Drinko Marević, Pero Kušurin. DONJI RED: Krunoslav Sikirić, Rajko Kužić, Cvitan Kežić, Zdenko Musulin.

 


SLIKA 9. – Stablina 1986. godine, općinski prvaci po treći put. Jedna od najtrofejnijih malonogometnih momčadi Ploča iz tog vremena. I oni su izgubili jedno finale Kupa pobjednika kupova Dalmacije u Omišu. Snimljeno u opuzenskoj dvorani, kada je Stablina bila pobjednik turnira održanog kod naših susjeda.
GORNJI RED: Joze Štrbić Capor, Tonći Zmijarević, Krsto Radaljac, Dalibor Žderić, Vlado Kiš, Zoran Nuić. DONJI RED: Perica Barbir, Zdravko Pijević, Joze Jerković Gareta, Ante Štrbić Gudan. Uz nezaobilaznog voditelja Capora uz momčad je redovito bio Stipe Žderić, velika potpora i logističar.

 

SLIKA 10. – Ovo je sjeme Močvarino, preskačemo 13 godina i evo nas s prvoligaškom momčadi Porto Tolera iz 1999. godine. Nema više SC Močvara, ovo je Dom sportova Ploča. MNK Porto Tolero posljednjih nekoliko sezona igra u 2. HMNL-jug i redovito su pri vrhu redoslijeda. Povratak u prvoligašku konkurenciju može se očekivati u boljim financijskim vremenima. Kvaliteta nije upitna, lova je u pitanju, a u sjećanju su nam lijepe predstave Porta u vrijeme nastupa u 1. HMNL. U Pločama danas imamo Ligu veterana s 13 momčadi (Ploče, Vrgorac, Pojezerje, Metković), a konkretno 1986. godine na Močvari igrala se Prva liga s 14 momčadi i Druga s 11 (sve s područja općine Ploče). Vratimo se slici i riječima iz Portove himne „sime Močvarino“.
GORNJI RED: Ante Nikolac Bili, Boris Malić Šure, Tonći Krilić, Ivica Sokol, Nenad Štrbić, Ante Marinović, Ivica Arar, Željko Jakovljević, Siniša Spremo. DONJI RED: Saša Stamenković, Denis Giljević, Nino Markić, Damir Katić, Denis Malić, Marinko Pehar.
Većina njih sada igra Ligu veterana, ali dvojica su neuništiva, braća Boris i Denis Malić i danas su nezamjenjivi članovi Porta u drugoligaškoj konkurenciji. Svaka čast.

 

Tekst i fotografije: Jurica Vukojević

Možda ti se sviđa

Iz naftalina Nostalgija

NOSTALGIJA Jure Vukojevića ponovo na Neslužbenoj!

50 priča, 50 sudbina, 50 uspomena, 50 ponosa… U 50 članaka ćemo proći kroz povijest pločanskog sporta u režiji istinskog
Iz naftalina Nostalgija

NOSTALGIJA 01 – Košarkaši Ploča 1973. i 1974. godine

Nakon 6 godina ponovo objavljujemo rubriku NOSTALGIJA Jurice Vukojevića, gdje ćemo u 50-ak članaka proći kroz povijest pločanskog sporta. Objavljivati