Iz naftalina Nostalgija

NOSTALGIJA 33: Još malo o jedriličarima Mornara, a Reful se „kotrlja“

“Još malo o jedriličarima Mornara, a Reful se ‘kotrlja’”, izvorno objavljeno 24.02.2012.

Evo još nekoliko fotografija o davno „ugašenom“ Jedriličarskom klubu Mornar, ponovimo u vrijeme djelovanja najstarijem pločanskom sportskom kolektivu osnovanom 1958. godine. Fotografija iz prošle Nostalgije na kojoj su članovi JK Mornar, koji su branili boje Ploča na 6. Dalmatinijadi 1975. godine jednostavno je potakla ljude koji ljubomorno čuvaju u svojim albumima slike o pločanskom jedrenju da ih „podijele“ s našim čitateljima. Zanimljive slike, posebno one na kojima se vide brojne jedrilice prije i za vrijeme natjecanja.


Kako bi lijepo bilo ponovno vidjeti bijela jedra u našem pločanskom zaljevu. Možda to i dočekamo zahvaljujući Klubu sportova na moru Reful pa evo iz prve ruke nekoliko informacija koje će vas vjerojatno zanimati. Iz kluba (tajnica Tomislava Bule Radaljac i Marko Tokić) poručuju kako će škola jedrenja ponovno krenuti u travnju, imaju dvije jedrilice klase Optimist, treći stiže uskoro. Uz dopuštenje Lučke kapetanije škola će se održavati na potezu od gradske plaže do Baćine. Grad im je dopustio da mogu koristiti prostor parkinga ispod SC Močvara za postavljanje dva kontejnera koji bi im služili kao klupske prostorije i svlačionice. Imaju i projekt kako to urediti da pristojno i primjereno izgleda, ali problem su financije. Kako kaže Marko kotrlja se, a nada se da će biti dosta polaznika škole jedrenja jer to je jedini način kako ponovno vratiti ovaj atraktivni sport u Ploče.

 

SLIKA 1. – Sportske igre Dalmacije, 6. Dalmatinijada 1975. godine, natjecanje u jedrenju održano je u Pločama. Dio momčadi Ploča, redom članovi JK Mornar, slikano ispred sadašnjeg Doma kulture gdje se održavalo proglašenje najuspješnijih.
S LIJEVA: Mario Merdžan, Neško Čolaković, Vlado Jelavić Šiljo, Zdravko Srzentić, Dražen Srzentić, Ante Medvidović, Mario Matana, Žikica Đorđević.
Ove nove slike razrješile su jedini upitnik iz prošle Nostalgije i potvrdile da je na slici Neško Čolaković, ipak je ona blijeda (skenirana iz lista Močvara), a ovo su originali.

SLIKA 2. – Isti događaj iz 1975. godine, slikano kod Hotela Ploča (danas Bebić) odakle se kretalo na regatno polje.
S LIJEVA: Žikica Đorđević, Mario Matana, Vlado Jelavić, Igor Juraković, Željko Žuvelek Žuva, Zlatko Giljević, Mario Merdžan, Gordan Musulin.
Sve su ovo dečki generacijski povezani (godište od 1960.-62.), a natjecanje se na Dalmatinijadi odvijalo u klasama Optimist i Kadet. Najviši među njima Igor Juraković igrao je i košarku, bio je najviši u svojoj generaciji, a bio je i odličan glazbenik (klavir). Već smo pisali u Nostalgiji o košarci da je poginuo na Južnom bojištu kao izviđač u postrojbi HV. Zlatko Giljević je liječnik specijalist u Zagrebu, Vlado Jelavić uspješno je igrao odbojku, Mario Merdžan rukomet, a Mario Matana šah. Najkrupniji i najsitniji na slici, Igor i Žuva, išli su u isti razred OŠ V. Nazor.

SLIKA 3. – Ispred Hotela Ploča natjecatelji su pripremali i opremali svoje jedrilice za natjecanje. Tu bi ih kod Bloka porinuli u more i kretali prema regatnom polju u nadmetanje za konačni plasman. Lijepa slika, brojna jedra Optimista i Kadeta jedva čekaju svoj plov ka cilju. Evo ova slika iz 1975. godine dijelom pokazuje kako je tada izgledala naša riva (obala).

SLIKA 4. – Još jedan prizor koji bi željeli što prije vidjeti u našem zaljevu. Regatno polje, mjesto gdje se natjecalo, nalazilo se točno ispred naše gradske plaže. Odlična slika, regata je u punom intezitetu.

SLIKA 5. – U prošloj Nostalgiji sam, po sjećanju, spomenuo imena i klase jedrilica u posjedu JK Mornar. Najbrojnije i najveće jedrilice bile su one klase Zvijezda, a na ovoj slici je najstarija Zvijezda po imenu Mizar. Ova slika datira s kraja 60-ih, a posadu čine braća Srzentić, stariji Zdravko je kormilar, a mlađi Dražen je flokist. Snimljeno u pločanskom zaljevu, a u pozadini se vidi Putnička obala i Splitska baraka.

SLIKA 6. – Snimljeno na našoj rivi krajem svibnja 2010. godine, novi početak jedrenja u našem gradu, članovi Kluba sportova na moru Reful, iza njih dvije jedrilice klase Optimist.

 

Tekst i fotografije: Jurica Vukojević

Možda ti se sviđa

Iz naftalina Nostalgija

NOSTALGIJA Jure Vukojevića ponovo na Neslužbenoj!

50 priča, 50 sudbina, 50 uspomena, 50 ponosa… U 50 članaka ćemo proći kroz povijest pločanskog sporta u režiji istinskog
Iz naftalina Nostalgija

NOSTALGIJA 01 – Košarkaši Ploča 1973. i 1974. godine

Nakon 6 godina ponovo objavljujemo rubriku NOSTALGIJA Jurice Vukojevića, gdje ćemo u 50-ak članaka proći kroz povijest pločanskog sporta. Objavljivati