Iz naftalina Nostalgija

NOSTALGIJA 32: Jedriličari pločanskog Mornara na 6. Dalmatinijadi 1975. godine

“Jedriličari pločanskog Mornara na 6. Dalmatinijadi 1975. godine”, izvorno objavljeno 19.02.2012.

Pisali smo već o vaterpolistima i odbojkašima, točnije o klubovima koji na žalost više ne djeluju u Pločama pa je red da se sjetimo još jednog kluba kojeg također više nema. Riječ je o Jedriličarskom klubu Mornar osnovanom 1958. godine, najstarijem pločanskom sportskom kolektivu u vrijeme svog postojanja. Bio je to klub s brojnim članstvom i brojnim aktivnostima s kraja 50-ih do polovice 70-ih.

Rušenjem jedriličarskog doma, starijim Pločanima dobro poznate barake te neizgradnjom obećanog i planiranog Doma sportova na vodi po malo se gubio entuzijazam zaljubljenika u ovaj sport i klub se jednostavno ugasio. Šteta i sramota za grad na moru, koji je svojim položajem jednostavno upućen na njegovanje pomorske tradicije naših predaka, neretvanskih gusara. Mjesto, grad na moru s prvom-drugom lukom na Jadranu, a bez kluba s okusom mora i soli, bez sportskog kolektiva u vodenim sportovima. I to su Ploče, međutim u sjećanjima mnogih Pločana još živi JK Mornar. U sjećanjima žive, neki ih ljuborno čuvaju i razglednice Ploča s nezaobilaznim jedrilicama.

Prostorije Jedriličarskog kluba Mornar bile su smještene u maloj uvali na mjestu gdje je danas Robna kuća (Konzum). Bila je tu baraka-skladište s navozom za izvlačenje jedrilica, kao i vezovi za brojne jedrilice različitih klasa. U sjećanju su mi ostala, kao 10-12 godišnjem dječaku, koji se tu ljeti muvao, imena jedrilica kao i brojne regate. Golubica i Prepelica (klasa Šljuka), Pločanka i Neretvanka (L-5), Polux, Castor, Vega, Biserka, Deneb (Zvijezda) te jedna klase Yola. Poseban doživljaj je bio kada bi te neki stariji jedriličar pozvao da mu budeš flokist i provoza te u jedrilici. Naravno, vožnja se mogla „zaraditi“ i radom na čišćenju, pituravanju i pripremi jedrilici za porinuće u more. To su ti nostalgični trenuci koji se ne zaboravljaju, jedrenje s pokojnim Tomišom Bulom, braćom Srzentić, Zdenkom Jelavićem, Tomislavom i Vinkom Matićem.


Rušenje te jedriličarske barake bio je početak kraja kluba. Sredinom 70-ih bila je aktualna izgradnja Doma sportova na vodi, nešto južnije u produžetku hotela, čak je bio napravljen i projekt međutim ostalo je na pustim obećanjima. Vrijeme je prolazilo a ništa se nije pomaklo s te početne točke, na kraju sve je otišlo u zaborav,a za pločanske jedriličare neostvareni san. U tom Domu sportova na vodi bilo je planirano objedinjiti sve klubove u vodenim sportovima (jedrenje, vaterpolo, ronjenje, veslanje, ribolov), dobro zamišljeno završilo je kao ludom radovanje.

 

SLIKA 1. – Jedriličari i struka JK Mornar koji su branili boje Ploča na 6. Dalmatinijadi 1975. godine. Domaćin Dalmatinijade te godine (21.-30.lipnja) bio je Metković, a u Pločama se održalo natjecanje u jedrenju. Pločanski jedriličari dobili su pohvale za organizaciju natjecanja, a ostvarili su solidne rezultate u klasama Optimist i Kadet. Nema više JK Mornar, ali nema ni Dalmatinijade, sportskih igara gradova Dalmacije u svim sportovima (mala Olimpijada). Koja je to fešta sporta bila najbolje znaju sami sudionici. Imao sam zadovoljstvo i čast braniti boje Ploča u košarci te godine, bili smo peti, u finalu Zadar dobio Split pred prepunim gledalištem starog rukometnog igrališta Mehanike.
GORNJI RED: Igor Juraković, Aleksandar Đorđević, Zdravko Srzentić, Vinko Matić, Dražen Srzentić, Zlatko Giljević.
DONJI RED: Mario Matana, Žikica Đorđević, Vlado Jelavić, Željko Žuvelek, Mario Merdžan, Gordan Musulin, Neško Čolaković (?). Šestoricu sa slike sam kontaktirao u pregledu „faca“ pa ipak na kraju jedan upitnik.

 

SLIKA 2. – Ovako je trebao izgledati pločanski Dom sportova na vodi. Na kraju ništa od toga, danas 2012. godine ima ga samo na slici kao i te 1975. Ništa od Doma ništa ni od klubova u vodenim sportovima.

 

Tekst i fotografije: Jurica Vukojević

Možda ti se sviđa

Iz naftalina Nostalgija

NOSTALGIJA Jure Vukojevića ponovo na Neslužbenoj!

50 priča, 50 sudbina, 50 uspomena, 50 ponosa… U 50 članaka ćemo proći kroz povijest pločanskog sporta u režiji istinskog
Iz naftalina Nostalgija

NOSTALGIJA 01 – Košarkaši Ploča 1973. i 1974. godine

Nakon 6 godina ponovo objavljujemo rubriku NOSTALGIJA Jurice Vukojevića, gdje ćemo u 50-ak članaka proći kroz povijest pločanskog sporta. Objavljivati