Iz naftalina Nostalgija

NOSTALGIJA 31: Prva slika rukometašica Kartonplasta iz 1978. godine

“Prva slika rukometašica Kartonplasta iz 1978. godine”, izvorno objavljeno 15.02.2012.

Trideset prva je ovo Nostalgija i posvjećujemo je prvoj generaciji pločanskih rukometašica, točnije predstavljamo vam prvu sliku RK Kartonplast iz 1978. godine. Slikano na novosagrađenom igralištu SC Močvara i moram naglasiti da sam izgubio vremena i vremena ne bi li odgonetnuo imena svih djevojaka sa slike. Kontaktirao sam četiri osobe sa slike, nekolicinu ljudi koji su bili uz klub tih godina te rodbinu pojedinih igračica i na kraju od 12 osoba „identicifirao“ 11, a ipak je ostao jedan upitnik . Možda ga zajednički riješimo nakon objave slike, a inače sliku sam skenirao iz lista Močvara broj 3 (prosinac 1978.), informativnog glasila SFK Općine Ploče.


Rukometašice jedinog pločanskog prvoligaša šest su puta do sada bile tema Nostalgije, s pravom, a baš 16. rujna 2011. godine otvorile su seriju Nostalgija o pločanskom sportu. Potpuno slučajno Nostalgija je nastavila kontinuirano „izlaziti“, mogu slobodno reći nakon jednog netočnog navoda. O čemu se radi? Dino je tog 16. rujna (nije bio 11.) objavio sliku naših rukometašica pod naslovom NOSTALGIJA: Dalmatinka 30.08.1978. godine, a u potpisu autora slike bilo je ime gospodina Šerića iz Splita. Kako sam ja snimio tu sliku (večernja utakmica na Močvari) nazvao sam Dina i to mu rekao na što mi je odgovorio da je sliku skinuo s Facebooka tog gospodina, promijenio je potpis autora slike, a u kratkom razgovoru brzo smo dogovorili nastavak ili „početak“ ove serije. Nadam se da ćemo stići barem do 50. izdanja, uhvatiti broj nastavaka kao jedna kraća sapunica.

Vratimo se mi ovoj slici i našim rukometašicama. Tih godina sponzorstvo nad klubom preuzelo je poduzeće Kartonplast zahvaljujući razumijevanju njegovog direktora Nede Ostojića i slobodno se može reći da je to bio potez koji je značio spas i uzlet ženskog rukometnog kluba. Važnu ulogu u svemu tome imao je i Mišo Cvitanović, dugogodišnji član uprave . Kasnije se klub zvao Ploče Kartonplast, zatim Dalmacija, pa Dalmacija Interšped, Dalmacija Mediteran osiguranje i od druge polovice 90-ih Dalmatinka. Kako naše rukometašice u sljedeća četiri dana čekaju dva važna prvenstvena susreta u Pločama protiv riječkog Orijent Presoflexa i Sinja neka im i ova Nostalgija bude vjetar u leđa i poticaj za dobre nastupe i osvajanje bodova koji znače potvrdu prvoligaškog statusa.

 


SLIKA 1. – GORNJI RED: Ante Marević (trener), Miranda Žderić, Ljiljana Šakić, Ita Peko, Katica Bebek, Marina Vučičević, Višnja Mihajlović. DONJI RED: Nađa Šehić, Radosna Oršulić (?), Sanja Zeman, Nada Krstović, Jasna Kovačević.

 

Tekst i fotografija: Jurica Vukojević

Možda ti se sviđa

Iz naftalina Nostalgija

NOSTALGIJA Jure Vukojevića ponovo na Neslužbenoj!

50 priča, 50 sudbina, 50 uspomena, 50 ponosa… U 50 članaka ćemo proći kroz povijest pločanskog sporta u režiji istinskog
Iz naftalina Nostalgija

NOSTALGIJA 01 – Košarkaši Ploča 1973. i 1974. godine

Nakon 6 godina ponovo objavljujemo rubriku NOSTALGIJA Jurice Vukojevića, gdje ćemo u 50-ak članaka proći kroz povijest pločanskog sporta. Objavljivati