Iz naftalina Nostalgija

NOSTALGIJA 30: Odbojkaši Ploča na prijelazu iz 70-ih u 80-te godine

“Odbojkaši Ploča na prijelazu iz 70-ih u 80-te godine”, izvorno objavljeno 02.02.2012.

Odbojkaški klub Ploče već je jedanput gostovao u našoj Nostalgiji, tada smo predstavili jednu uspješnu generaciju mladih odbojkaša koji su naslijedili generaciju osnivača kluba iz sredine 70-ih. OK Ploče utemeljen je 1975. godine a svoje djelovanje zaključio je na žalost 1989. godine. U 15 godina aktivnosti bio je redoviti sudionik Hrvatske odbojkaške lige-jug (od Zadra do Dubrovnika), s promjenjivim uspjehom, u većini sezona plasiran u gornjoj polovici redoslijeda.

Početne godine djelovanja i aktivnosti bile su vezane uz igralište iza Vatrogasnog doma, a 1977. godine sele na novoizgrađeni SC Močvara i tu obitavaju do gašenja. Šteta što odbojke u Pločama nema više od dvadeset godina jer odbojka je planetarno popularan sport, dinamičan i atraktivan. U izboru SFK Ploče 1985. godine Odbojkaški klub Ploče je proglašen najboljim, najuspješnijim u našem gradu. U svojim redovima imali su i najboljeg sportaša Ploča, Nina Krstičevića. Bilo je i tu potencijala i talenata međutim nitko se nije ozbiljnije, bolje reći profesionalnije kasnije bavio ovim sportom.

Ante Penava i Andrija Hajvaz, uz igračku ulogu bili su nositelji svih aktivnosti u tim počecima, sjećam se da su aktivno organizacijski pomagali Sveto Stevanov, Rade Krstičević, Ivica Švajcer. Katica za sve je ipak bio Ante Penava. Dosta dječaka treniralo je odbojku u tom razdoblju, dakle krajem 70-ih i početkom 80-ih godina prošlog stoljeća.


Pločanska odbojka ostala je na žalost živjeti samo u sjećanjima samih aktera iz tog vremena, u razgovoru s njima osjeti se žal što kluba više nema, ali ostale su lijepe uspomene.

 

SLIKA 1. – OK PLOČE debitirao je u prvenstvenim natjecanjima HOL-jug 1975. godine, kada je i osnovan. Prvi službeni susret igrali su u Sinju protiv momčadi Hrvaca i u susretu punom preokreta izgubili rezultatom 2:3. Evo te prve momčadi odbojkaša Ploča.
GORNJI RED: Andrija Hajvaz, Neđo Tomić, Jure Tutavac, Ivan Dominiković, Vahid Čengić.
DONJI RED: Ante Penava, Ivo Kotromanović, Buco Biloš. U ovom nes(p)retnom porazu kod Hrvaca nije pomogao niti nastup domaćeg dečka u redovima Pločana, Ive Kotromanovića. Sjećam se dobro tih prvih sezona pločanskih odbojkaša i još uvijek su mi pred očima neobranjivi smečevi Andrije Hajvaza, ako je lopta bila prava za Hajvazovu ljevicu nije bilo bloka.

 

SLIKA 2. – Snimljeno 1979. godine u Ljubuškom, gdje su odbojkaši povremeno trenirali u njihovoj školskoj dvorani. Na treninge se putovalo malim busom SIZ-a za fizičku kulturu.
GORNJI RED: Zvonimir Šemper (instruktor OS Hrvatske), Ante Kovačević, Albin Osti, Ivica Bošnjak, Andrija Barbir, Divko Jakić, Zoran Pantelić, Vlado Jelavić, Ante Penava (trener).
DONJI RED: Mario Jurić, Tihomir Vađina, Vedran Pavić, Leo Krstičević Mrva, Vlado Škarica, Nino Krstičević, Ivica Škarica.
Nekoliko zanimljivosti vezanih uz ovu sliku. Zvonimir Šemper bio je poznati odbojkaški trener i izbornik ženske vrste, došao je Pločanima pomoći savjetima kao instruktor Hrvatskog odbojkaškog saveza i tu boravio nekoliko dana. Naš pločanski povjesničar, profesor Ante Kovačević, igrao je odbojku u studentskim danima i to dobro, igrao je kratko i za Ploče. A što će na slici Leo Krstičević Mrva? Pa, on je redovito s odbojkašima putovao na ove treninge u Ljubuški, bez njega se nije moglo ići, bio je zaštitni znak OK PLOČE. A kasnije ništa od odbojke, odličan nogometaš s prvoligaškim iskustvom, nogometni sudac 1. HNL, i još zaposlenik Hrvatskog vaterpolskog saveza.

 


SLIKA 3. – Detalj s treninga u školskoj dvorani Ljubuški. Sve budno prati Zvonimir Šemper, u prvom planu Albin Osti (plava majica), desno Andrija Barbir i Ivica Škarica, Nino Krstičević pod mrežom. Uočljiv je na desnoj strani zanimljiv način grijanja dvorane, tako je tada bilo, ništa bez drva i „kraljice peći“. U akciji, u padu Albin Osti, nezamjenjivi član prve postave, na žalost poginuo je u Domovinskom ratu na Južnom bojištu.

 


SLIKA 4. – Snimljeno na SC Močvara 1979. godine prije važnog susreta HOL-jug protiv momčadi Kaštela. Bio je to susret koji je odlučivao o prvaku a slavili su gosti nakon puno uzbuđenja i preokreta rezultatom 3:2. U Kaštelima se danas igra ponajbolja muška odbojka u Hrvatskoj, u Pločama od 1989.godine nema više odbojkaškog kluba.
GORNJI RED: Albin Osti, Mate Numanović, Tihomir Vađina, Goran Primorac, Zoran Pantelić, Divko Jakić.
DONJI RED: Andrija Barbir, Ivica Škarica, Nino Krstičević, Vedran Pavić.

 


SLIKA 5. – Isti događaj, ista momčad, samo druga poza. Ovo je SC Močvara 1979. godine – odbojkaško igralište koje se tada nalazilo na mjestu gdje su danas boćarski zogovi. Prepoznatljivo po potpornom zidu sa strane „hotelske ulice“ ili nizbrdice.
S LIJEVA: Mate Numanović, Andrija Barbir, Tihomir Vađina, Goran Primorac, Nino Krstičević, Vedran Pavić, Albin Osti, Ivica Škarica, Zoran Pantelić, Divko Jakić.

 


SLIKA 6. – Godina je 1980. SC Močvara, članovi OK Ploče koji su nastupili za ekipu željezničkog čvora Ploče i osvojili prvo mjesto te plasman na državne Igre željezničara.
S LIJEVA: Goran Primorac, Andrija Barbir, Zoran Pantelić, Albin Osti.

 


SLIKA 7. – U povodu 10.rođendana kluba na SC Močvara 1985. godine sastali se igrači prve generacije kluba i odigrali revijalni susret protiv tada aktualnih seniora. Rezultat u drugom planu.
S LIJEVA: Andrija Hajvaz, Julijo Vizi, Jure Tutavac, Neđo Tomić, Josip Grgić, Ante Penava, Buco Biloš.

 


SLIKA 8. – Seniorska momčad iz sezone 1985/86, snimljeno na SC Močvara.
GORNJI RED: Divko Jakić, Nino Krstičević, Andrija Barbir, Željko Miletić, Vlado Jelavić Šiljo, Rade Krstičević (član uprave).
DONJI RED: Zoran Jevdić, Sejfudin Čavić, Goran Burazer, (?).

 


SLIKA 9. – Odbojkaška momčad Srednje škole iz Ploča koja je nastupila na završnici školskog prvenstva Dalmacije 1979. godine. Snimljeno na igralištu SŠ Ploče.
GORNI RED: Bartul Tomičić, profesor (voditelj), Emil Maršić, Vlado Jelavić, Albin Osti, Ivica Škarica.
DONJI RED: Zoran Pantelić, Dubravko Paskojević, Nino Krstičević, Goran Primorac.

 

Tekst i fotografije: Jurica Vukojević

Možda ti se sviđa

Iz naftalina Nostalgija

NOSTALGIJA Jure Vukojevića ponovo na Neslužbenoj!

50 priča, 50 sudbina, 50 uspomena, 50 ponosa… U 50 članaka ćemo proći kroz povijest pločanskog sporta u režiji istinskog
Iz naftalina Nostalgija

NOSTALGIJA 01 – Košarkaši Ploča 1973. i 1974. godine

Nakon 6 godina ponovo objavljujemo rubriku NOSTALGIJA Jurice Vukojevića, gdje ćemo u 50-ak članaka proći kroz povijest pločanskog sporta. Objavljivati