Iz naftalina Nostalgija

NOSTALGIJA 29: Košarkašice Ploča s kraja 70-ih i početka 80-ih

“Košarkašice Ploča s kraja 70-ih i početka 80-ih”, izvorno objavljeno 27.01.2012.

Na našem portalu mogli ste čitati o aktivnostima i nastupima ŽKK Ploče. U klubu isključivo rade s mlađim uzrastima, mlađe kadetkinje i kadetkinje igraju u Međužupanijskoj ligi (od Zadra do Dubrovnika), a treneri su Zoran Lončar i Boris Palac. Ženski košarkaški klub Ploče s djelovanjem je počeo prije pet godina, a mi se u ovoj Nostalgiji vraćamo trideset i nešto godina ranije kada se u našem gradu također igrala ženska košarka na SC Močvara, a klub se zvao Ploče 79.

Utemeljitelj, alfa i omega kluba u tih 4-5 godina djelovanja bio je Bartul Tomičić, profesor tjelesnog odgoja u pločanskoj Srednjoj školi. Igrale su isključivo učenice SŠ Ploče i vrlo brzo su se uključile u natjecanje, 1980.godine krenule su s nastupima u HKL-jug. Svoje susrete igrale su na košarkaškom igralištu SC Močvara uz dobru popunjenost i podršku s tribina. Bila je to jedna iznimno nadarena generacija pločanskih košarkašica srednjoškolki i šteta što nisu ostale dulje na okupu. Profesor Tomičić je uz žensku košarku bio aktivan i kao voditelj nogometne selekcije SŠ Ploče, vrlo uspješan. Danas živi na rodnom otoku Hvaru, u Velom Grablju i priprema monografiju o lokalnom nogometnom klubu Lavanda. Rado se prisjeća te košarkaške priče, a klub je u to kratko vrijeme bio izuzetno aktivan. Među ostalim, uspjeli su organizirati odlazak na pripreme, bolje reći zimovanje u Kranjskoj Gori.

Poveznica između današnjeg ŽKK Ploče i Ploče 79 je, osim što se radi o istom sportu, Zoran Lončar sada trener mlađih kadetkinja i njegova sestra Hermila koja je igrala u toj prvoj generaciji pločanskih košarkašica. Pred vama su poštovani posjetitelji četiri fotografije košarkašica Ploče 79 i dva kratka novinska teksta iz tog vremena (Sportske novosti). U sljedećoj Nostalgiji naši gosti bit će odbojkaši Ploča, kluba koji na žalost više ne djeluje, a bili su dio pločanske sportske obitelji od 1975. do 1989.godine.


 

SLIKA 1. – Snimljeno 7. lipnja 1980.godine prije prvenstvenog susreta protiv šibenskog Osvita. Igralo se na SC Močvara i mladim pločanskim košarkašicama to je bila službena premijera, ujedno i prvi košarkaški susret ženskih sasatava odigran u Pločama. Rezultat: Ploče 79 – Osvit 49:52 (27:20), gledatelja 300, suci Veseljko Šimić (Makarska) i Jurica Vukojević (Ploče). U uzbudljivoj završnici slavile s(p)retnije gošće, a odlučila je bolja fizička pripremljenost Šibenčanki. Dakle, evo prve generacije pločanskih košarkašica. GORNJI RED: Julija Alajbeg, Draženka Vučičević, Stela Jakić, Živana Karlović, Sanja Rončević. DONJI RED: Zorana Matić, Ita Peko, Rita Botica, Duška Vukosav. Iako je u ovoj generaciji bilo dosta talentiranih košarkašica (Matić, Botica, Alajbeg, Vučičević…) kasnije su se ozbiljnije bavile košarkom Alajbeg u Splitu i Vučičević u Sarajevu.

SLIKA 2. – Narančasta je bila boja kluba, a ovo je sastav pločanskih košarkašica snimljen u Sinju prije početka prvenstvenog susreta protiv domaćeg 10.kolovoza. GORNJI RED: Bartul Tomičić (trener), Julija Alajbeg, Jadranka Mateljak, Draženka Vučičević, Hermila Lončar, Zorana Matić, Sanja Rončević. DONJI RED: Mirjana Vežić, Rita Botica, Milka Arar, Maja Pavlović, Nataša Dodig.

SLIKA 3. – Zimovanje, zimske pripreme, zimske radosti u Sloveniji, Kranjska Gora. Iako mlad sportski kolektiv znali su i umjeli organizirati u to doba odlazak na dalek put, na snijeg i visinske pripreme. S LIJEVA: Maja Pavlović, Sanja Rončević, Stela Jakić, Hermila Lončar, Zorana Matić, Slavica Šestan, Anita Penović, Julija Alajbeg, trener Bartul Tomičić, Sanja Grgić, Rita Botica, Draženka Vučićević, Živana Karlović.

SLIKA 4. – Gostovanje u Sloveniji mlade pločanske košarkašice iskoristile su za pokušaj učenja i vježbanja klizanja. Prvi koraci u klizaljkama najsigurnije se apsolviraju u skupini, ili sve padaju ili sve ostaju na ledu.
S LIJEVA: Rita Botica, Sanja Rončević, Draženka Vučičević, Živana Karlović i trener Bartul Tomičić, ovoga puta i instruktor klizanja. Vrijedilo je pokušati.

 

SLIKA 5. – Novinski članak (Sportske novosti) iz lipnja 1982. godine o Ljetnoj košarkaškoj ligi Dalmacije, točnije osvrt na 7. i 8. kolo odigranu u Pločama na SC Močvara. Sudjelovali su sastavi Jugoplastike (prvoligaš) i Lavčevića iz Splita, Omiša, Amfore (Makarska), 10.kolovoza (Sinj) i domaćin Ploče 79.

SLIKA 6. – Izvještaj s prvenstvenog susreta i prve prvenstvene pobjede košarkašica Ploča 79 (SN). Pobjeda 32:25 protiv sinjskog 10. kolovoza, susret je igran na SC Močvara 18. listopada 1980. godine. Razlog ovako malog broja koševa je svakako klizavo i mokro igralište, kiša padala cijelo jutro, 400 gledatelja na tribinama, suci Ivica Vekić i Jurica Vukojević (oba Ploče). Prvo ime susreta nezaustavljiva Julija Alajbeg s 21 poenom, ubojita ljevica.

Tekst i fotografije: Jurica Vukojević

Možda ti se sviđa

Iz naftalina Nostalgija

NOSTALGIJA Jure Vukojevića ponovo na Neslužbenoj!

50 priča, 50 sudbina, 50 uspomena, 50 ponosa… U 50 članaka ćemo proći kroz povijest pločanskog sporta u režiji istinskog
Iz naftalina Nostalgija

NOSTALGIJA 01 – Košarkaši Ploča 1973. i 1974. godine

Nakon 6 godina ponovo objavljujemo rubriku NOSTALGIJA Jurice Vukojevića, gdje ćemo u 50-ak članaka proći kroz povijest pločanskog sporta. Objavljivati