Iz naftalina Nostalgija

NOSTALGIJA 23: Vaterpolisti Ploča iz druge polovice 70-ih (foto)

“Vaterpolisti Ploča iz druge polovice 70-ih (foto)”, izvorno objavljeno 23.12.2011.

Tko se još sjeća ili pamti da je u Pločama gledao vaterpolo utakmicu? Mlađi sigurno ne, možda današnji pedesetogodišnjaci ako ih je zanimao sport. Igrao se vaterpolo u našem mjestu i to dobar u drugoj polovici 70-ih prošlog stoljeća. Igrao se i prije, kasnih 60-ih, u ljetnim mjesecima na plivalištu ispred Jedriličarskog kluba Mornar. A sada smo i bez jedriličarskog i bez vaterpolskog kluba.


Iz tih 60-ih nisam pronašao ni slikovni ni pisani trag. Što se tiče Vaterpolo kluba Ploče iz razdoblja od 1976. – 1979. godine sve je počelo završetkom fakulteta u Zagrebu i povratkom u Ploče Mladena Dugandžića Tice koji je okupio zainteresirane i u ljetnim mjesecima, kao najstariji, vodio treninge pločanskih vaterpolista. Naravno, Tica je bio i najkompletniji igrač jer se s vaterpolom družio u studentskim danima. Prenosio je svoje znanje mlađima koji su redom bili dobri plivači i dosta brzo svladavali osnove ove igre.

Problem je vaterpolistima predstavljalo mjesto gdje postaviti igralište. Često su se selili, pa je čas igralište bilo ispred hotela Ploča, zatim malo dalje od Bloka, pa ispod Male stijene, na gradskoj plaži, jedno vrijeme i na Baćinskim jezerima kod kampa. U Pločama su odigrali tek po koju utakmicu, međutim zato su stalno bili u điru i igrali u Gradcu, Bristu, Drveniku, Drašnicama, Igranima…

Uz prijateljske susrete, nastupali su na brojnim ljetnim turnirima, općinskom prvenstvu te na Općem prvenstvu Hrvatske (tri puta – Gradac, Stari Grad na Hvaru i Igrane). Bilo je u tom kratkom razdoblju prilično uspjeha, osvojeni su brojni turniri, u općinskim okvirima bili su najbolji, a posebno dobar nastup imali su u Starom Gradu na Općem prvenstvu Hrvatske. To ljeto osvojili su i jaki turnir u Igranima, tada je za Pločane igrao i Vitomir Juraga, igrač šibenskog prvoligaša Solarisa.

Iz Sportskih novosti (srpanj 1979.) prenosim osnovne podatke o nastupu Pločana na Općem prvenstvu Hrvatske održanom u Igranima – domaćin VK Zale. Sudjelovalo je pet momčadi, a Pločani su osvojili četvrto mjesto, pobjednik je bio Šipan. Na tom natjecanju Pločani su najviše oscilirali, dvije četvrtine bi odigrali odlično, a zatim preostale dvije katastrofalno. Ostala im je utjeha da su bili najefikasnija momčad natjecanja s 42 postignuta pogotka. Kao četvrti osigurali su daljnje natjecanje. Evo rezultata VK Ploče iz tog srpnja 1979: Galeb (Makarska) – Ploče 9:6, Zale (Igrane) – Ploče 9:7, Ploče – Rogotin 23:1, Šipan (Šipanska Luka)) – Ploče 11:6.

Boje Ploča branili su: Nebojša Zmijarević, Ante Medvidović 2, Frane Marušić, Mladen Dugandžić 4, Joško Karamatić, Nikola Vela 9, Jurica Vukojević 16, Miro Lugić, Milivoj Krželj 2, Ivo Batinović 3, Duško Milanović 7, Mišo Glavinić. Za domaćina natjecanja Zale branio je Đino Giljević.

Po prestanku djelovanja kluba u Pločama najuporniji su nastavili igrati u Rogotinu.

U sljedećoj Nostalgiji, kako sam već spominjao, bit će riječi o tome kako su Matija Ljubek i Milan Janić iz Ploča sredinom 80-ih polazili u osvajanje Svijeta. A sada evo „sitno“ slikovno podsjećanje na pločanske vaterpoliste.

 

Slika 1. – Snimljeno 1978. godine u Gradcu gdje su Pločani puno puta gostovali i to s dosta uspjeha. GORNJI RED: Đino Giljević, Jovica Zakić, Joško Karamatić, Mladen Dugandžić, Milan Poljak. DONJI RED: Ante Medvidović, Mišo Glavinić, Pero Macan, Dražen Srzentić, Jurica Vukojević.

 


Slika 2. – Brist 1979. godine. Tu su Pločani također bili redoviti gosti što u prijateljskim ogledima, što u sklopu prvenstva Općine, a bili su i stalni sudionici njihova turnira u srpnju. GORNJI RED: Miro Lugić, Jovica Zakić, Nebojša Zmijarević, Mladen Dugandžić, Ivo Batinović, Mladen Rustan. DONJI RED: Frane Marušić, Jurica Vukojević, Milivoj Krželj, Nikola Vela, Ivo Vela.

 


Slika 3. – Snimljeno u Igranima 1979. godine na polufinalu Općeg prvenstva Hrvatske. Ugodno su me iznenadili domaćini kada su mi dali ovu fotografiju snimljenu za vrijeme jedne od utakmica. Tko je znao i pomišljao da se snima, bila je to jedna od uspješnih kontri. Sa 16 pogodaka bio sam najbolji strijelac tog natjecanja. Prvi strijelci ostalih sudionika bili su: Bjažević (Šipan) 11 pogodaka, Žarko Olujić (Galeb) 11, Drago Lulić (Zale) 8, Joško Damić (Rogotin) 2.

 

* Svi tekstovi iz rubrike NOSTALGIJA su objavljivani 2011. i 2012. godine na portalu ploce.com.hr

Tekst i fotografije: Jurica Vukojević

Možda ti se sviđa

Iz naftalina Nostalgija

NOSTALGIJA Jure Vukojevića ponovo na Neslužbenoj!

50 priča, 50 sudbina, 50 uspomena, 50 ponosa… U 50 članaka ćemo proći kroz povijest pločanskog sporta u režiji istinskog
Iz naftalina Nostalgija

NOSTALGIJA 01 – Košarkaši Ploča 1973. i 1974. godine

Nakon 6 godina ponovo objavljujemo rubriku NOSTALGIJA Jurice Vukojevića, gdje ćemo u 50-ak članaka proći kroz povijest pločanskog sporta. Objavljivati