Iz naftalina Nostalgija

NOSTALGIJA 21 – Nastavak o kominskim „Gusarima“ 50-ih godina (foto)

“Nastavak o kominskim „Gusarima“ 50-ih godina (foto)”, izvorno objavljeno 14.12.2011.

Iako sam kao novu Nostalgiju najavio vaterpoliste Rogotina 80-ih godina prošlog stoljeća (spremna za objavu) u posljednji trenutak dobio sam nekoliko novih fotografija nogometaša Gusara iz Komina pa mi se učinilo logičnim da napravim nastavak prethodne Nostalgije jer ove slike su više nego zanimljive. Posudio mi ih je igrač Gusara tih 50-ih godina, barba Ferdo Vlatković koji mi je ispričao niz zanimljivih detalja iz tih godina djelovanja kominskog kluba.

U prošloj Nostalgiji bila je slika Gusara iz 1957. godine i prijateljskog susreta s Hajdukom, sada imamo i zajedničku koja otkriva brojne legende Hajduka. Prije samog slanja ove Nostalgije uredniku, koje li slučajnosti, sreo sam ispred trgovine AS Rajič u Pločama još jednog iz te Gusareve generacije nogometaša barba Ivu Vladimira Burića, koji je na upit – Kako ste barba Ivo – samo kratko odgovorio – Slušam. Još nešto, barba Ferdo mi je pokazao Monografiju Hajduka 1911-1961 u kojoj je notiran taj prijateljski susret iz 1957. godine. Momčad Hajduka je u to vrijeme pratio fotoreporter Josip Ercegović i upravo to su njegove fotografije koje je po izradi poslao Kominjanima. Koliko Komin i Kominjani vole svog Hajduka pisao sam u prošloj Nostalgiji, a sada sam se uvjerio u tu neraskidivu privrženost. Barba Ferdo je tu Monografiju Hajduka u povodu 50. rođendana zajedno s fotografijama Gusara ostavio u amanet, poklonio unuku na čuvanje i tako će to ići dok je vika i svita. Dakle, u ovom izdanju Nostalgije predstavljam pet slika Gusara iz pedesetih godina i jednu s početka 40-ih. Prije toga moram izraziti zadovoljstvo reakcijom bivših sportaša iz raznih pločanskih klubova i sportova koji su me kontaktirali te ponudili slike iz svojih albuma čemu se radujem jer to znači puno novih i nadam se zanimljivijih Nostalgija. Što više to bolje, pa to je i cilj – na jednom mjestu pohraniti i kasnije sustavno posložiti povijest pločanskog sporta. Nakon ove nove kominske priče selimo u vaterpolske vode Rogotina.


Slika 1. – Ovo je momčad Gusara iz 1941. godine, pobjednik turnira za Veliku Gospu kojeg su domaćini bili Kominjani, a sudjelovali su još Narona Metković, Neretvanac Opuzen i momčad iz Čapljine. Snimljeno na igralištu u Rasovi. S lijeva: Ante Kraljević (kapetan), Tonko Čupić, Dinko Kraljević, Jurica Damić, Ivo Čupić Cigo, don Stipo Vlahović, Antiša Damić, (?), Ante Medak Čovo, Ante Kraljević, Dasović. Na bijelim majicama (dresovima) uočljiv je originalni grb Gusara koji se može sada vidjeti na prostorijama kluba.

 


Slika 2. – Gusar – Hajduk 1:8, igralište u Banji, 21.ožujka 1957. godine. Već smo pisali o ovom prvom prijateljskom susretu Kominjana i Splićana, a vrijedi primjetiti da su Hajduk i Gusar 33 godine poslije, 1990. godine na isti datum (prvi dan proljeća) odigrali susret u povodu službenog otvaranja igrališta Pržina. I o tome smo pisali. GORNJI RED: Ante Vulić, Andrija Anković, Pave Garov, Ante Vičević, Ivo Peko, Joško Jole Vidošević, Miroslav Brkljača, Ante Baja, Ljubomir Kokeza, Ferdo Vlatković, Sula Rebac, Ivo Vladimir Burić. DONJI RED: vratar Stanko Medak (?), Pavo Vlahović Šire, Ante Žanetić, Čelić, Davor Grčić, Frane Medak Cipol, Željko Borovčić Kurir, Ante Medak Čakeja, Slavko Luštica, Božo Čupić Gejo. Vratari Hajduka tada su bili Ante Vulić, otac kasnije uspješnog igrača i trenera bilih Zorana i Ante Jurić. Oni su, po struci bili električari, kao zaposlenici splitske Elektrodalmacije kasnije su instalirali elektro stupove na Obali broj 3 u Luci Ploče. Baš iz tog vremena sredine 60-ih sjećam se starijeg Vulića jer sam dio djetinjstva proveo u Splitskoj baraci i na Crnoj Rici. Naravno, nama dječacima bilo je zanimljivo biti blizu bivšeg vratara Hajduka. Bio je dobar čovjek, dobričina i druželjubiv. Sezone 1956/57 Ante Vulić , iako vratar, bio je sa 7 pogodaka treći strijelac Hajduka u prvenstvu. On je, naime, bio odličan i siguran izvođač jedanaesteraca.

 


Slika 3. – Prije početka susreta Gusar –Hajduk 1957. godine tajnik Splićana i kapetan Gusara izmjenili su darove. Na lijevoj strani nalaze se igrači Hajduka, a na desnoj Gusara. Među „Gusarima“ skroz desno, s bijelom kapom je Tomislav Medak Mrki koji tada nije igrao, ali svoj veliki doprinos djelovanju kominskog kluba dao je 80-ih prošlog stoljeća. U uvodu sam napomenuo da je ove slike 1957. godine snimio Josip Ercegović fotoreporter iz Splita, koji je pratio Hajduka na svim susretima. Hajduk je u Komin došao dan nakon prvenstvenog susreta u Titogradu koji je izgubio od Budućnosti rezultatom 1:0.

 


Slika 4. – Snimljeno u Stonu prije susreta domaćeg SOŠK-a i Gusara. Pobijedili su Kominjani rezultatom 6:3. GORNJI RED: Zele Vujević, Edgar Jelčić, Ciprijan Medak, Jurica Vlatković, Ferdo Vlatković, Pavo Vlahović Šire, Martin Ćopo. DONJI RED: Frane Vlahović, Stanko Medak Čakeja, Bone Kraljević, Božidar Medak, Velimir Čupić.

 


Slika 5. – U punom značenju svog imena kominski su „Gusari“ tko zna koliko puta znali barkom i brodom krenuti preko Pelješkog kanala u nogometno osvajanje susjednog nam poluotoka. Ova slika nastala je ispred Drače kada je Gusar brodom Hrvatin krenuo na susret u Janjinu. Na brodu su uz igrače i najvjerniji navijači. I danas veteranska momčad Gusara povremeno odigra prijateljske susrete sa sportskim prijateljima s Pelješca, posebno s onima iz Orebića.

 


Slika 6. – Evo još jedne slike momčadi Gusara s kraja pedesetih, igralište je u Banji. S LIJEVA STOJE: Frane Medak Cipol, Hinko Medak, Jurica Vlatković, Andrija Oršulić, Ivo Vladimir Burić, Martin Ćopo, Ante Vlatković, Ferdo Vlatković, Božo Čupić Gejo, Frane Vlahović, Ante Medak Čakeja. Da jabuka ne pada daleko od stabla dokaz nam je i ova slika. Četvrti s lijeva je Andrija Oršulić otac Marija odnosno djed Marina. Mario je bivši igrač Hajduka i Osijeka te naših neretvanskih ligaša, a Marin je počeo u Jadranu LP. Marijev brat Cico također je bio dobar nogometaš, ali on se nije toliko posvetio nogometu kao mlađi brat i nećak.

* Svi tekstovi iz rubrike NOSTALGIJA su objavljivani 2011. i 2012. godine na portalu ploce.com.hr

Jurica Vukojević

Možda ti se sviđa

Iz naftalina Nostalgija

NOSTALGIJA Jure Vukojevića ponovo na Neslužbenoj!

50 priča, 50 sudbina, 50 uspomena, 50 ponosa… U 50 članaka ćemo proći kroz povijest pločanskog sporta u režiji istinskog
Iz naftalina Nostalgija

NOSTALGIJA 01 – Košarkaši Ploča 1973. i 1974. godine

Nakon 6 godina ponovo objavljujemo rubriku NOSTALGIJA Jurice Vukojevića, gdje ćemo u 50-ak članaka proći kroz povijest pločanskog sporta. Objavljivati