Iz naftalina Nostalgija

NOSTALGIJA 18 – Muški rukometni klub iz Ploča s kraja 70-tih do kraja 80-tih (FOTO)

“Muški rukometni klub iz Ploča s kraja 70-tih do kraja 80-tih (foto)”, izvorno objavljeno 29.11.2011.

U našem gradu već duže vremena ne djeluju jedriličarski, vaterpolo, odbojkaški, ragbi klub, a eto od prije par godina nemamo više niti muškog rukometa. Točnije, unatrag par godina ponovno je pokrenuta inicijativa o osnivanju muškog rukometnog kluba i krenulo se raditi sa skupinom zainteresiranih dječaka, međutim sve je kratko trajalo. Čini mi se da to sve skupa od početka nije bilo postavljeno na čvrste temelje, bilo je mnogo improvizacije i završilo je tako kako je završilo. Šteta i na žalost onih 15-tak najupornijih dječaka.

Eto tako nije uspjelo ponovno oživljavanje pločanskog muškog rukometa. A muški rukometni klub u Pločama djelovao je od kraja 70-tih do kraja 80-tih godina prošlog stoljeća. Klub je osnovan 1977.godine i sve njegove aktivnosti bile su vezane uz Sportski centar Močvaru. Natjecali su se Pločani u dalmatinskim okvirima, bilo je uspona i padova, a najbolje rezultate RK Radnički ostvario je u sezoni 1986/87 kada su osvojili treće mjesto . Bilo je u redovima Pločana i prvoligaškog potencijala, a vrijedi spomenuti da su dječaci Radničkog 1986.godine bili klupski prvaci Dalmacije. U ovoj Nostalgiji predstavljam četiri slike pločanskih rukometaša uz napomenu da sam „potrošio“ dosta vremena na identifikaciji osoba sa slika. Bilo je prilično konzultacija, lako smo se složili za većinu malih i velikih rukometaša, međutim bilo je nekoliko spornih i upitnih i evo na kraju rezultata tog posla.

 


Slika 1. – Snimljeno na donjem igralištu SC Močvara, skupina dječaka godišta 1965/66, dakle kadetska selekcija u sezoni 1979/80. GORNJI RED: Nenad Ćirić, Denis Vojnović, Teo Jakić, Nino Raos, Saša Marić. DONJI RED: Zdenko Vuksan. Renato Marević, Bruno Pivčević, Miro Marević, Dado Despot. Trojica od njih sada su stalno u Pločama, ostali rasuti po Hrvatskoj i svijetu. Uz sport vezan je samo Nino Raos Coke kao nastavnik tjelesnog u OŠ Janjina.

 


Slika 2. – Seniorska momčad kluba snimljena na Močvari, sezona 1982. Solidna ekipa koju je vodio kao trener-igrač Mijo Grgić Grga. U rukometu danas je aktivan samo Đino Giljević kao nadzornik i kontrolor suđenja na prvoligaškim susretima. Ivica Stanković aktivan je u nogometu kao menedžer u Africi. GORNJI RED: Goran Žderić, Tomislav Dabić, Đino Giljević, Milenko Jovanović, Mijo Grgić, Duško Grgurinović. DONJI RED: Dado Despot, Renato Marević, Nino Raos, Ivica Stanković, Denis Vojnović, Mario Vukušić.

 


Slika 3. – Slikano na Močvari 1986 .godine na povratku iz Trilja gdje su dječaci (1971. godište) RK Radničkog postali klupski prvaci Dalmacije. U skupini su bili bolji od Jelse i Splita a u finalu su slavili protiv Trogira rezultatom 16:13. Alen Putica proglašen je najboljim igračem prvenstva, a prvoligaške karijere kasnije su ostvarili Edin Kajmović i Tihomir Mitrović. Ovu momčad kao treneri vodili su Ante Marević i Zoran Krstović. GORNJI RED: Damir Poljak, Edin Kajmović, Vinko Jakovčević, Orlando Glamuzina, Alen Putica. DONJI RED: Alen Kajmović (brat Edinov pratio sve treninge), Robert Matijaš, Semir Hajdarović, Ivica Putica, Tihomir Mitrović, Frane Božić, Milovan Milidragović. Uz njih u Trilju su bili Slobodan Grujičić, Romeo Krželj, Joško Barbir.

 


Slika 4. – Uspješna momčad RK Radničkog iz sezone 1986/87 koju je kao trener-igrač predvodio Vlaho Lovrić, kružni napadač iz zlatnih vremena metkovske Mehanike. Na kraju te sezone Pločani su bili u gornjem dijelu redoslijeda HRL-jug. Kapetan i vratar te momčadi Boris Barbir za 1986.godinu proglašen je najboljim sportašem Ploča. GORNJI RED: Tonći Bulat, Damir Poljak, Zvonko Kaleb, Mirko Previšić, Edin Kajmović, Vlaho Lovrić (trener-igrač), Stipe Putica (predsjednik). DONJI RED: Boris Barbir, Goran Žderić, Mario Merdžan, Denis Vojnović, Slobodan Rađenović, Antoni Ramić, Alen Putica. U rukometu je još aktivan samo Zvonko Kaleb kao trener u Dugom Selu, inače otac i tvorac najveće nade našeg muškog rukometa, mladog igrača Zagreba Ante Kaleba.

Tekst i fotografije: Jurica Vukojević

Možda ti se sviđa

Iz naftalina Nostalgija

NOSTALGIJA Jure Vukojevića ponovo na Neslužbenoj!

50 priča, 50 sudbina, 50 uspomena, 50 ponosa… U 50 članaka ćemo proći kroz povijest pločanskog sporta u režiji istinskog
Iz naftalina Nostalgija

NOSTALGIJA 01 – Košarkaši Ploča 1973. i 1974. godine

Nakon 6 godina ponovo objavljujemo rubriku NOSTALGIJA Jurice Vukojevića, gdje ćemo u 50-ak članaka proći kroz povijest pločanskog sporta. Objavljivati