Iz naftalina Nostalgija

NOSTALGIJA 13 – Uspješna generacija košarkaša Ploča s kraja 70-tih i početka 80-tih prošlog stoljeća

“Uspješna generacija košarkaša Ploča s kraja 70-tih i početka 80-tih prošlog stoljeća”, izvorno objavljeno 14.11.2011.

Kao čovjeku iz košarke najlakše i najbrže mi je pripremiti Nostalgiju iz muškog košarkaškog kluba jer su mi na raspolaganju slike i svi najbitniji podaci iz povijesti kluba. Nemam problema s raspoznavanjem osoba sa slika, posebno onih starijeg datuma.

To je osnovni razlog što će sljedeće tri Nostalgije biti obojene muškom košarkom. Do tada ću nadam se uspjeti odgonetnuti neke podatke i „face“ na slikama drugih sportskih kolektiva Ploča.

Bit će vraćanja u prošlost s vaterpolistima Ploča, zatim vaterpolistima Rogotina, članovima Jedriličarskog kluba Mornar, rukometašicama Dalmatinke, rukometašima Radničkog , košarkašicama Ploča, nogometašima Jadrana i Gusara…
Dakle, muška košarka u tri nastavka. Prvo ćemo predstaviti jednu izuzetno nadarenu i uspješnu generaciju pločanskih košarkaša s kraja 70-tih i početka 80-tih godina prošlog stoljeća. Škola košarke KK Ploče je obilježila već 19 godina djelovanja pa ćemo to predstaviti kroz 15 fotografija.

Nakon toga u Nostalgiju stižu košarkaši koji su branili boje Ploča u posljednjem desetljeću prošlog stoljeća, dakle momčadi Ploča od 1990.godine do 1999. Idemo redom, KK Ploče osnovan je 1973. godine i do izgradnje SC Močvara svoje aktivnosti održavao je na igralištima kod Stare škole (legendarna Rupa) te kasnije na igralištu iza Vatrogasnog doma.

Prelaskom na Močvaru klub je ostvario možda i najbolje rezultate u svojoj povijesti. Godine 1979. osvojili su Kup za područje Dalmacije pobjedom u finalu na splitskim Gripama protiv momčadi Kornatara kao najuspješnije momčadi iz zadarskog i šibenskog saveza. Pločani su bili najbolji predstavnik dubrovačkog saveza te pobjednici protiv Omiša, predstavnika splitskog saveza.

U daljnjem kup natjecanju na Močvari su ugostili tada prvoligaša Dalvin iz Splita i minimalno izgubili. I danas se igrači te generacije ljute na suce susreta koji su dali ruke gostima, a žale za propuštenom prigodom da zaigraju službeni susret protiv Zadra koji je čekao pobjednika ovog susreta.

Košarka je 1980.godine prešla u dvorane, a kako nije bilo dvorane u Pločama kao domaćini igrali su u Makarskoj i na kraju te sezone zauzeli su visoko četvrto mjesto u HKL-jug. Evo sada i pojašnjenja tri slike iz toga vremena.

SLIKA 1.- (autor Frane Palaš, Foto Ivona) Košarkaško igralište SC Močvara, svibanj 1978. Gornji red: Ivica Vekić (trener), Milan Poljak, Nebojša Marinović, Slobodan Viskić, Nebojša Zmijarević , Igor Juranović. Donji red: Ante Ostojić, Niko Obad, Renko Maršić, Jurica Vukojević, Emil Maršić-

SLIKA 2.- (autor Mario Mornar iz Kaštela) Slikano u Solinu krajem travnja 1979. godine na vanjskom igralištu KK Solin tada smještenom odmah uz nogometni stadion Solina. Bilo je to gostovanje Pločana kod jakog Solina (HKL-jug) a došao ih je podržati Mišo Krstičević koji je tada igrao za Hajduk. Gornji red: Slobodan Viskić, Igor Juranović, Zoran Lončar, Emil Maršić, Ante Ostojić, Milan Poljak (trener). Donji red: Renko Maršić, Jakov Plećaš, Jurica Vukojević, Niko Obad, Ante Šakić.

SLIKA 3. – Snimljeno u proljeće 1981. na SC Močvara. Bila je to revijalna utakmica između dvije generacije pločanskih košarkaša, Stari – Mladi, a vrijedi notirati da je to prvi košarkaški susret u Pločama odigran pod reflektorima. Gornji red: Milan Poljak, Emil Maršić, Albert Katić, Igor Juranović, Petar Cvitanović, Zoran Lončar. Srednji red: Renko Maršić, Vlado Jelavić, Ante Mrkogaća, Jure Mateljak, Vinko Matić (sudac susreta). Donji red: Jurica Vukojević, Ante Šakić, Niko Obad, Perica Juračić, Dragan Mateljak, Dragan Cvitanović.

Tekst i slike: Jurica Vukojević

Možda ti se sviđa

Iz naftalina Nostalgija

NOSTALGIJA Jure Vukojevića ponovo na Neslužbenoj!

50 priča, 50 sudbina, 50 uspomena, 50 ponosa… U 50 članaka ćemo proći kroz povijest pločanskog sporta u režiji istinskog
Iz naftalina Nostalgija

NOSTALGIJA 01 – Košarkaši Ploča 1973. i 1974. godine

Nakon 6 godina ponovo objavljujemo rubriku NOSTALGIJA Jurice Vukojevića, gdje ćemo u 50-ak članaka proći kroz povijest pločanskog sporta. Objavljivati