Iz naftalina Nostalgija

NOSTALGIJA 11 – Malonogometni ASOVI s Močvare 1983. godine

“Malonogometni ASOVI s Močvare 1983. godine”, izvorno objavljeno 21.10.2011.

Evo malo i malog nogometa, ovu fotografiju snimio sam prije 28 godina, dakle 1983.godine na SC Močvara. Zanimljiva je iz više razloga. U to doba bilo je normalno da svaka ulica, kvart ima svoju malonogometnu momčad i onda pravac Močvara.

Bilo je normalno i uobičajeno da dječaci sami organiziraju turnire koji su plijenili posebnu pozornost. Kako nogometnim umijećem tako i žestinom kojom se ulazilo u svaki susret i branilo boje svoje ulice ili kvarta. Momčad ASOVI činili su dječaci iz nekoliko susjednih zgrada ulice Vladimira Nazora (bivši HEPOK i okolica) i predstavljali su jednu od jačih malonogometnih družina svog uzrasta tada.

Vidljiv je na slici i njihov rukom ispisan transparent znakovite poruke – Protivnici CRNO vam se piše!


Dešifrirajući asove sa slike, većinu sam prepoznao ali ipak je prošlo skoro tri desetljeća, obratio sam se Ognjenu Šutiću za kojeg sam pretpostavljao da ih sve zna. I došao sam na pravu adresu te doznao još jedan detalj. Naime, i on je bio dio te momčadi ali na ovo slikavanje nije stigao, jednostavno je prespao!

 


Od jedanaest dječaka sa slike trojica su se kasnije ozbiljnije bavili velikim nogometom. Damir Katić, Leo Krstičević Mrva i Oliver Beidenegl dugo godina bili su nositelji igre pločanskog Jadrana. Mrva je igrao u 1 HNL, Oli u Austriji a Damir je po meni jedan od talentiranijih nogometaša u jadranovoj povijesti.

Ostali, kao Ogi, veteranska malonogometna liga ili uživanje u nogometu s kauča. Na žalost, danas većina dječaka njihove dobi igraju turnire na kompjutorima sastavljajući neke virtualne momčadi bilo u nogometu, košarci ili čemu ne već. Ovi današnji ne mogu ni zamisliti koja su to bila SVJETSKA PRVENSTVA, baš tako velikim slovima. A, nije to ni bilo tako davno. Red je na kraju i predstaviti dečke sa slike.

Gornji red, s lijeva: Zoran Marević, Siniša Rončević, Damir Katić, Zoran Glumac, Damir Berberović i Alen Putica (kasnije rukometaš).
Donji red: Leo Krstičević Mrva, Ivica Putica, Oliver Beidenegl, Miljenko Šutić i Igor Jozić.

Tekst i fotografija: Jurica Vukojević