Iz naftalina Nostalgija

NOSTALGIJA 10 – Danira Nakić i Elemes 1990. godine u Pločama trasirale put ka osvajanju Kupa

“Danira Nakić i Elemes 1990. godine u Pločama trasirale put ka osvajanju Kupa”, izvorno objavljeno 29.10.2011.

Prošle su dvadeset i četiri godine, nije to bilo baš tako davno, međutim rijetki se još prisjećaju da su naš grad i muški košarkaški klub Ploče bili domaćini i organizatori jedne od četiri četvrtfinalne skupine Kupa bivše države za košarkašice.

Bilo je to u mjesecu rujnu od 21. do 23.09.1990., a za plasman na završni turnir u Zadar borile su se ekipe Elemes (Šibenik), Montmontaža (Zagreb), Spartak (Subotica-Srbija) i Herceg Novi (Herceg Novi-Crna Gora). Uvjerljive pobjednice ovoga turnira u Pločama bile su šibenske košarkašice koje su imale zaista kvalitetnu ekipu, a predvodila ih je najbolja košarkašica Europe Danira Nakić.

O kakvoj se sportskoj veličini radi spomenimo samo nekoliko detalja. Danira Nakić je tri godine u nizu 1988., 1989. i 1990. godine službeno proglašavana najboljom košarkašicom starog kontinenta.


Na Olimpijskim igrama u Seoulu 1988. godine osvojila je srebrnu medalju s reprezentacijom bivše države. Srebrna je bila 1987. godine u Madridu na Europskom prvenstvu, a srebrno odličje donijela je i sa Svjetskog prvenstva u Kuala Lumpuru 1990.

Inače, tada se igrala odlična ženska košarka u Hrvatskoj, a uz Elemes iz Šibenika važnu ulogu imala je i zagrebačka Montmontaža.

Evo rezultata turnira u Pločama:

Montmontaža – Herceg Novi 86:66, Elemes – Spartak 107:53, Montmontaža – Spartak 72:57, Elemes – Herceg Novi 99:45, Herceg Novi – Spartak 82:71, Elemes – Montmontaža 77:67.

Elemes se kao pobjednik plasirao na završnicu Kupa koja se igrala u Zadru i tamo po drugi puta trijumfirao u Kup natjecanju.Po ocjeni žirija za najbolju igračicu turnira u Pločama proglašena je Danira Nakić koja je dobila nagradu PBS glavna filijala Ploče, a Tehnokristal Ploče nagradio je pobjedničku ekipu i najuspješnijeg strijelca Timu Džebo (Elemes) – 65 koševa. Drugo i treće mjesto u ovoj konkurenciji zauzele su također igračice Elemesa Danira Nakić 59 i Žana Lelas 58.

Sami sastavi ekipa sugeriraju o kako jakom se turniru radilo jer veliki broj igračica napravile su vrhunske igračke karijere.

Šibenski Elemes je i posljednji prvak bivše države 1991.godine. Ovaj klub je preteča današnjeg Jolly JBS koji nastavlja tradiciju uspješne ženske šibenske košarke za razliku, na žalost, muške.

Za Elemes tada su u Pločama igrale Danijela Gulin, Vanda Baranović, Veselinka Crvak (majka Darija Šarića), Blaženka Čipčić, Divna Bulat, Tima Džebo, Danira Nakić, Korana Longin, Linda Antić, Marija Lončar i Danijela Ilić.

Onome tko i malo pozna i prati košarku ova imena puno govore.

I na kraju nekoliko riječi o vrijednim domaćinima i organizatorima iz KK Ploče. Napravili su veliki posao, a za trud su dobili brojne pohvale od sudionika i ljudi iz Košarkaškog saveza Hrvatske.

Sjetit će se oni koji su sudjelovali u organizaciji da su tada pravi boom napravili djelatnici ERC Luka Ploče (računski centar) stacionirani u dvorani, koji su odmah po završetku svakog susreta „izbacivali“ sve moguće statističke podatke, a na kraju dana izdavali bilten kao da se radi o kakvom međunarodnom natjecanju. Bilo je to nešto novo i do tada neviđeno.

Eto, s tog turnira ostale su dvije fotografije. Na jednoj vaš reporter uručuje nagradu najboljoj igračici turnira i tada aktualnoj najboljoj košarkašici Europe Daniri Nakić. Druga je skupna fotografija svih koji su sudjelovali u organizaciji ovoga turnira, većinom su to igrači i vodstvo KK Ploče, a naravno bilo je tu i drugih Pločana koji su dali ruke. Neki su prerano preminuli i nisu na žalost više među nama, neki su izgubili kosu, svi su se manje ili više promijenili, ali nadam se da će se većina prepoznati i sjetiti ovog natjecanja.

Tekst i fotografije: Jurica Vukojević