Iz naftalina Nostalgija

NOSTALGIJA 06 – Ćiro s Dinamom u Pločama u ožujku 1988. godine (FOTO)

Ćiro s Dinamom u Pločama u ožujku 1988. godine, JADRAN – DINAMO 1:7, izvorno objavljeno 07.10.2011.

Kao izbornik nogometne reprezentacije Hrvatske Miroslav Ćiro Blažević je na SP 1998. godine osvojio treće mjesto i brončanu medalju i to je najveći uspjeh našeg nogometa. Deset godina prije, 7. ožujka 1988. godine Ćiro je sa zagrebačkim Dinamom gostovao u Pločama. Na povratku s prvenstvenog susreta u Mostaru protiv Veleža, koji je završio nerješenim rezultatom zagrebački plavi odigrali su prijateljski susret protiv pločanskog dalmatinskog ligaša Jadrana.


Najzaslužniji za ovo gostovanje Dinama bili su članovi uprave Jadrana, inače veliki navijači Dinama, Vedran Sršen i na žalost preminuli Veljko Smoljan. Na tribinama igrališta Jadrana skupilo se mnoštvo ljubitelja nogometa iz cijele doline Neretve, a pravu nogometnu feštu donekle je pokvarilo ružno vrijeme, kiša je padala non stop. Dinamo je pobijedio rezultatom 7:1 a počasni pogodak za Pločane postigao je Goran Romić Žika.

Za momčad Dinama tada su igrali Besek, Ištvanić, Arslanović, branio je Ibrahimović, a glavna zvijezda bio je Haris Škoro koji je u Dinamo došao godinu ranije, 1987. godine, iz sarajevskog Željezničara. Na ovom susretu u prvih jedanaest Dinama igrao je tada 20-godišnji Zvonimir Boban kasnije kapetan naše brončane nogometne reprezentacije.

Inače, Zvone je s Prosinečkim, Jarnijem, Štimcom, Bilićem i ostalima godinu prije ovoga susreta u Pločama osvojio naslov svjetskog prvaka u Čileu s U-20 reprezentacijom bivše države.Ćiro je uvijek znao biti u središtu pozornosti pa je tako bilo i tada u Pločama, iako je Dinamo te godine bio treći u prvenstvu. Još uvijek su se Dinamovci s ponosom vraćali na 1982. godinu i naslov prvaka koji je Ćiro donio u Zagreb nakon 24 godine. Zagrepčani su lijepo primljeni u Pločama, ugodno su se osjećali na svakom koraku, ručali su u Fulina, a večerali u Pećini.

Prije početka susreta član uprave Jadrana, također navijač Dinama, naš stari pločanski učitelj Svetomir Jakić darovao je Ćiru slikom našeg slikara Jure Jovice. U pratnji Dinama bila je brojna novinarska svita, Tomislav Židak tada novinar Sportskih novosti, sada sportski urednik Jutarnjeg lista, zatim legendarni Zvonimir Magdić Amigo, neponovljivi radio reporter Ivan Tomić te svima nama dragi radio i TV komentator Mladen Delić, koji je bio i službeni spiker i najavljivač na ovom susretu.

Od brojnih fotografija izdvojio sam sedam, a posebno bih volio kada bi se prepoznali ovi mali navijači Dinama koji su se slikali sa Stjepanom Deverićem, oni su sada tridesetogodišnjaci.

 

SLIKA 1. Početnih jedanaest Dinama i Jadrana predvođeni sudačkom trojkom na čelu sa Suadom Šošom, u prvom planu kapetani Arslanović i Kiš te vratari Ibrahimović i Vučurević. U pozadini na terasi službenih prostorija bio je razglas i spiker Mladen Delić.

SLIKA 2. Zajednička slika momčadi, bijeli Jadranaši, s lijeva Ivan Herceg, Siniša Spremo, Jure Karamatić, Goran Romić, Stipe Šalinović, Boris Krstičević, Rade Vučurević, Teo Franić, Boris Herceg, Vlado Kiš, Ante Dodig. Pločani su na dresovima imali reklamu ZUBAC – IZRADA KLJUČEVA. Zvone Boban je između Jure Karamatića i Gorana Romića Žike. U prvom planu Ćiro s darom, slikom Jure Jovice.

 

SLIKA 3. Ćiro Blažević ponosno pozira sa slikom Jure Jovice, Sveto Jakić s njegove lijeve strane, a s desne Haris Škoro, tada prvo ime Dinama. 

SLIKA 4. Stjepan Deverić u društvu tri mala pločanska navijača Dinama. Prepozanaju li se?

 

SLIKA 5. Legenda našeg novinarstva Mladen Delić u ulozi najavljivača i službenog spikera

 

SLIKA 6. Ćiro na ručku u Fulina, društvo mu čini radio reporter Ivan Tomić

 

SLIKA 7. Na kraju u Pećini, Ćiro Blažević, vaš reporter i Mladen Delić

 

Tekst i foto: Jurica VukojevićMožda ti se sviđa

Iz naftalina Nostalgija

NOSTALGIJA Jure Vukojevića ponovo na Neslužbenoj!

50 priča, 50 sudbina, 50 uspomena, 50 ponosa… U 50 članaka ćemo proći kroz povijest pločanskog sporta u režiji istinskog
Iz naftalina Nostalgija

NOSTALGIJA 01 – Košarkaši Ploča 1973. i 1974. godine

Nakon 6 godina ponovo objavljujemo rubriku NOSTALGIJA Jurice Vukojevića, gdje ćemo u 50-ak članaka proći kroz povijest pločanskog sporta. Objavljivati