Iz naftalina Nostalgija

NOSTALGIJA 05 – Priznanje SFK Ploče Miši Krstičeviću 1979. godine

Priznanje SFK Ploče Miši Krstičeviću 1979. godine, izvorno objavljeno 02.10.2011.

U svibnju 1979. godine SFK (Savez za fizičku kulturu) Općine Ploče prvi put je organizirao izbor najboljih sportaša i sportskih kolektiva Ploča. Tko su bili laureati u tom povijesnom izboru za pločanski sport?

Košarkaši Ploča i rukometašice Kartonplasta (Dalmatinka danas) bili su najbolji u ekipnoj konkurenciji, a Nada Krstović (rukometašica) i Ante Štrbić Gudan (nogometaš) proglašeni su najuspješnijim pojedincima. Posebno priznanje dodijeljeno je u vidu plakete nogometašu Hajduka našem Pločaninu Miši Krstičeviću za izuzetan uspjeh u sportu.

Prigodna svečanost i dodjela priznanja održana je u Motelu na Baćinskim jezerima, koji na žalost odavno više nije u funkciji.


Mišo Krstičević bio je uspješan trener juniorske i seniorske momčadi Hajduka. Rođen je 1958. godine, svoje prve nogometne korake napravio je u Jadranu, a igračku afirmaciju u kratkom razdoblju stekao je u Neretvi, iz koje je kao 20-godišnjak na inzistiranje Tomislava Ivića 1978. godine prešao u Hajduk. Sezone 1978/79 Mišo je s Ivićevim Hajdukom donio titula prvaka Jugoslavije na Stari plac.

U majici splitskih Bilih igrao je od 1978 – 1983. godine, u 206 utakmica postigao je 34 pogotka. Kao igrač Hajduka 7 puta nastupio je za reprezentaciju bivše države i jedanput bio strijelac (protiv Rumunjske), sudionik je Olimpijskih igara 1980. godine u Moskvi. U profesionalnoj karijeri Mišo je igrao još za Rijeku (kratko), za mostarski Velež (dvije sezone), te njemačkog drugoligaša Oberhausen (kratko).

Aktivno igranje zaključio je nastupima za svoj matični klub Jadran, dakle gdje je i započeo, a tu je i krenuo u trenerske vode. Iz igračke karijere vrijedi istaknuti jedan detalj. Naime, 5. rujna 1979. godine Mišo je na prvenstvenom susretu protiv Dinama postigao posljedni pogodak na legendarnom Starom placu te i na taj način ušao u povijest Hajduka.Iz trenerskog opusa Krstičevića na brzinu se prisjećamo rada u pločanskom Jadranu, Jadranu Tučepi, prvoligaškoj Neretvi, Trogiru, mlađim uzrastima Hajduka, bio je pomoćnik Sliškoviću i Štimcu u Hajduku odnosno Zagrebu, a s Tiranom je osvojio Kup Albanije. Kako smo vec spomenuli, bio je na klupi juniora Hajduka, vratio se na poziv Splićana iz Tirane, a poslije je vodio i prvu momčad.

Zašto Mišo u našoj Nostalgiji? Po mom sudu on je najbolji sportaš u povijesti Ploča, naravno koji je ponikao i počeo u našem gradu. Možete li samo zamisliti što je značilo te 1979. godine iz jednih malih Ploča kao 20-godišnjak postati standardni prvotimac Hajduka! Veliki, neumorni radnik i znalac u igračkim danima, neumoljiv i zahtjevan kao trener.

I još jedan detalj možda manje poznat iz Mišine biografije, kao pripadnik PZO Ploče bio je sudionik akcije Zelena tabla – Male Bare 14. rujna 1991. godine.

Prva fotografija snimljena je u drugoj polovici svibnja 1979. godine u Motelu na Baćinskim jezerima u prigodi prvog izbora najboljih sportaša Ploča u organizaciji SFK Ploče. S Mišine desne strane je Nada Krstović (Cvitanović), tada najbolja sportašica Ploča, a s lijeve vaš reporter.

Druga slika predstavlja karikaturu Miše Krstičevića autora splitskog karikaturista Tonća Keruma (na žalost pokojnog), a dugo vremena bila je na zidu bivšeg Mišina kafića Tina, sredinom osamdesetih.

 

Tekst i foto: Jurica Vukojević