Iz naftalina Nostalgija

NOSTALGIJA 04 – Hajduk na otvaranju kominske Pržine u ožujku 1990.

Vraćamo se nešto malo više od dva desetljeća unatrag, u proljeće 1990. godine kada je službeno otvoreno nogometno igralište u Kominu. Iako je Gusar odigrao već jedan susret na svom novom igralištu i to protiv Hajduka iz Vela Luke, gostovanje splitskog Hajduka na prvi dan proljeća 1990. konta se kao službeni rođendan Pržine. Gostovanje splitskih bilih bio je praznik ne samo za Komin i Gusara već za cijelu neretvansku dolinu.

Inače, prvo gostovanje Hajduka u Kominu bilježi se davne 1957. godine a ovoga puta najzaslužniji za dolazak Splićana bio je Stanko Medak Čakeja, tada predsjednik NK Gusar. Ne treba posebno spominjati koliko je Komin odan i privržen svom Hajduku, među ostalim Kominjanin Mijo Medak autor je jedne od najpopularnijih navijačkih pjesama posvećene bilima – Bili su bili vrhovi planina. Većina igrača Hajduka s tog susreta u Kominu godinu poslije u Beogradu je svladala Crvenu zvezdu s 1:0 (Alen Bokšić) u finalu posljednjeg Kupa Maršala Tita i s ponosom se sjeća tog ratnog trofeja.

Što se tiče ovoga prijateljskog susreta koristim se podacima iz svog teksta objavljenog u Sportskim novostima 23. ožujka 1990. Hajduk je pobijedio rezultatom 6:0 (4:0), a strijelci su bili Jeličić 3, Bokšić, Novaković i Mihić. Gusari su imali prigodu za postizanje počasnog pogotka u 85. minuti međutim Pralija je obranio jedanaesterac koji je izveo Alajbegović. Susret je sudio Suad Šoše iz Metkovića.


Evo i sastava momčadi:

GUSAR: Musulin, Dominiković, Z.Nuić, I.Nuić, Kiš, M.Medak, Ž.Dugandžić, M.Dugandžić, D.Čupić, Albanezi, Franić (još su igrali: B.Medak, I.Čupić. Šetka, Erak, Alajbegović, Sršen, Oršulić), TRENER: Zvonko Arapović.

HAJDUK: Pudar, Hadžiabdić, Novaković, Bilić, Jerkan, Pejović, Jeličić, Čelić, Jarni, Lalić, Bokšić (još su igrali: Pralija, Jurković, Vladislavić, Kovač, Osibov, Mihić, Ševelj, Vukas). TRENER: Luka Peruzović.

Naravno, po završetku susreta uslijedila je zajednička večera u Kominskom domu.

Iz mnoštva fotografija za ovu prigodu izabrao sam tri (puno sam ih podijelio tako da nemam zajedničku sliku obje momčadi, vjerujem da je ima netko od sudionika ovoga susreta).

 

NK HAJDUK 1990. : Stoje s lijeva: Zvjezdan Pejović, Nikola Jerkan, Slaven Bilić, Ivan Pudar i Alen Bokšić, donji red: Mili Hadžiabdić, Robert Jarni, Joško Jeličić, Mario Novaković, Marin Lalić, Drago Čelić.


Legende i igrači zlatnog Ivićevog Hajduka Dražen Mužinić i Luka Peruzović (trener) u razgovoru ugodnom prije početka susreta na kominskoj Pržini


U svom Domu pravi domaćini Kominjani pripremili su večeru za igrače obje momčadi uz obilje domaćih delicija, a Robert Jarni i Slaven Bilić guštali su u neretvanskom brudetu

Tekst i fotografije: Jurica Vukojević