Aktualno Kultura Politika

Direktor Jurčević: Mentalitet malih sredina teško prihvaća investicije vrijedne milijardu i po eura

Luka Ploče

Clanak prenosimo s Al Jazeere pa nemojte zamjeriti sto nismo “preveli” 😉

Nekoliko stotina stanovnika Ploča u Hrvatskoj protestovalo je kako bi upozorili javnost na opasnost gradnje termoelektrane u dolini Neretve.

Gradnju je inicirala kompanija “Luka Ploče energija”. Pod pritiskom ekoloških udruženja i javnosti, prijedlog izmjena i dopuna prostornog plana, kojim bi se omogućila gradnja, povučen je sa sjednice Gradskog vijeća.


Ali inicijatori kažu da se od ideje gradnje termoelektrane na ugalj u Pločama nije odustalo.

Građani koji su se okupili na protestu upozoravaju na opasnosti koje mogu nastati gradnjom te termoelektrane.

Bolesti i utjecaj na poljoprivredu

“Brojne bolesti koje uzrokuju čestice ugljena koje izgaraju, šut koji će biti bacan u more, po školjkarstvo u Malostonskom zaljevu, da ne nabrajam dalje… Turizam i pogotovo ono što je najvažnije, neretvanska takozvana ekološka poljoprivreda – koliko će biti ekološka nakon termoelektrane”, kaže Goran Komazin iz građanske inicijative “Spasimo dolinu Neretve”.

Mogućnost gradnje termoelektrane na ugalj, snage 800 megawati, u industrijskoj zoni Luke Ploče postala je top-tema u cijeloj dolini Neretve i Makarskom primorju.

Inicijativa kompanije “Luka Ploče energija” dobila je podršku hrvatskog Ministarstva privrede, ali i izazvala velike polemike u tom dijelu Hrvatske.

U toj kompaniji kažu da je riječ o velikoj kapitalnoj investiciji vrijednoj 1,3 milijardi eura.

“Izgradnja ovakvog bloka bi zagarantirala zaposlenje do 1000 ljudi ovog kraja, što bi imalo jako pozitivne efekte na čitavu županiju. Grad Ploče bi iz energetske rente imao gotovo 50 miliona kuna, plus efekt zaposlenih. Omogućilo bi se pospješenje poljoprivredne proizvodnje u ovom kraju. Mentalitet malih sredina teško prihvaća investicije vrijedne milijardu i po eura”, kaže direktor kompanije Josip Jurčević.

Gradonačelnik Ploča Krešimir Vejić napominje kako će se provesti široka javna rasprava.

“Iz obaveze prema svim nezaposlenim, prema gospodarstvu Republike Hrvatske, pa i gospodarstvu Bosne i Hercegovine, imamo obavezu i odgovornost otvoriti takve procese. To je ogroman projekt praktično za cijelu Republiku Hrvatsku. Ako se pokrene, možda i najveći strateški projekt”, naglašava.

Ali brojna ekološka i poljoprivredna udruženja, kao i gradonačelnici Metkovića i Opuzena, digli su glas protiv ideje o gradnji termoelektrane.

“Onakve informacije koje imamo, a o čemu priča i EU, čija smo članica, govore o povećanim respiratornim bolestima, povećanom broju smrtnih slučajeva zbog termoelektrana na ugljen. To su zdravstveni razlozi! Poljoprivredni isto tako. Mi smo sve vrijeme zastupali ideju da dolina Neretve bude park prirode, da naši proizvodi budu ekoproizvodi”, kaže gradonačelnik Metkovića Božo Petrov.

Zabrinuti su i lokalni stanovnici.

“U ovom gradu ne postoji obitelj da u njoj neko nije obolio od azbestoze. Ja sam jedna od takvih! Moje kolege i kolegice, mlađi od mene, već su mrtvi. Zamislite u kojoj situaciji ja živim. Mislite da je takav život lijep?!”, pita Jasminka Jelčić, stanovnica Ploča.

Oni koji podržavaju ideju izgradnje termoelektrane negiraju trovanje i zagađenje.

“Konkretno, moguće je značajno unapređenje poljoprivredne proizvodnje kroz plasteničnu proizvodnju, značajnu redukciju pesticida i svega onoga što se danas koristi u poljoprivredi. Proizvodnja u plastenicima će tada biti na evropskom nivou, zadovoljavajući sve kriterije koje takva proizvodnja traži”, kaže stručnjak za energetiku Damir Begović.

Stanovnici ovog područja zahtijevaju proglašenje doline Neretve parkom prirode. To bi, kako kažu, stvorilo šanse i za nova radna mjesta.

“Neretvani podsjećaju na vrijednost koju ova dolina ima za Hrvatsku, gdje je jedna od rijetkih delta u Evropi – na proizvodnju mandarina, te na turistički potencijal”, javlja reporter Al Jazeere Sanel Kajan.

Pitanje izgradnje termoelektrane ostaje otvoreno do provedbe referenduma, koji je planiran za sedmi mjesec ove godine.

 

Tekst: Al Jazeera; balkans.aljazeera.net
Foto: Nacional; www.nacional.hr

Možda ti se sviđa

Divlje odlagaliste
Kultura

DOGOVOROM PROTIV “DIVLJAKA”

Prema ocjeni stručnjaka jedino dugoročno rješenje je izgradnja zajedničkog odlagališta za sve neretvanske gradove i općine Sanacija odlagališta otpada na
Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,