Adriastarter - Lučka uprava Ploče

Ston i Ploče primjer su cijeloj Dalmaciji u primjeni pametnih ICT rješenja

Hrvatski Telekom je u protekle tri godine razvio najveću nacionalnu mrežu električnih punionica u Hrvatskoj, a u srpnju je potpisao i partnerstvo s PlugSurfing tvrtkom iz Berlina radi zajedničke međunarodne promocije električne mobilnosti na Jadranu. Samo u Dalmaciji trenutno se nalazi osam punionica, a u Pločama i Stonu su postavljene i pametne klupe s wi-fi pristupom i mogućnošću bežičnog punjenja pametnih telefona inovatora Ivana Mrvoša.

ICT rješenje za električne punionice Hrvatskog Telekoma predstavlja najnapredniji cjelovit ekosustav infrastrukture usluga i punjenja po principu „ključ u ruke“, a riječ je o području usluga za koje se procjenjuje da će 2020. godine samo na EU tržištu vrijediti pet milijardi EUR. Do 2020. godine očekuje se i deseterostruki rast u količini infrastrukture i korištenja usluge iz područja e-mobilnosti. Osim što obuhvaća najveću mrežu električnih punionica u Hrvatskoj, HT kao dio užeg tima unutar DT grupe radi i na razvoju pan-europske mreže punionica, što će biti jedan od stupova daljnjeg razvoja digitalne ekonomije i pametnih gradova.

U srpnju je potpisan i Ugovor o suradnji na zajedničkoj promociji e-mobilnosti diljem jadranske regije s berlinskom kompanijom PlugSurfing GmbH (PS), kako bi pomoću PlugSurfing aplikacije omogućili europskim korisnicima električnih vozila pristup najvećoj mreži punionica u Hrvatskoj Puni.hr. To znači da ekološki osviješteni turisti koji voze električne automobile od sada mogu lakše posjetiti našu obalu i otoke, jer su lokacije punionica i udaljenost vozila od njih vidljive u aplikaciji.


Samo u Dalmaciji e-punionice su postavljene u Splitu, Solinu, Šibeniku, Makarskoj i Stonu. U Stonu se, pored e-punionice nalazi i pametan parking koji pomoću senzora javlja broj slobodnih mjesta i dvije Steora pametne klupe koje su postavljene u partnerstvu s tvrtkom Include Ivana Mrvoša.

Svi koji se odmaraju na pametnoj klupi mogu svoje pametne telefone napuniti bežično i pomoću pametnog USB punjenja, a napaja se pomoću solarnih panela. Svaka klupa dolazi sa 4G mobilnim stickom/ruterom koji pruža Internet građanima i brojnim turistima, a  HOT spot se prilagođava individualnim zahtjevima korisnika. To znači da svi građani i turisti prilikom spajanja na pametnoj klupi u Stonu na početku sesije dolaze na gradsku stranicu, koja im nudi razne servisne informacije i zanimljivosti grada. Također, nije moguće spajanje na stranice neprimjerenog sadržaja, jer je primarna namjena pametne klupe informiranje i promocija  korisnika koji je omogućio javno korištenje klupe uz HT-ovu internetsku uslugu.

Pametna klupa nikada se ne gasi i cijelo vrijeme prikuplja i analizira podatke kako bi optimizirala prikupljanje i potrošnju energije i osigurala stalnu mogućnost punjenja uređaja i vezu s Internetom. Pritom omogućava ugodno sjedenje u svako doba godine jer ima ugrađen sustav hlađenja. Čak četiri takve klupe postavljene su u gradu Pločama za Lučku upravu Ploče, i predstavljaju rješenje koje se u potpunosti uklopilo u vizuru grada uz višestruku korist za građane i posjetitelje.

Digitalna ekonomija i pametna ICT rješenja su najbrže rastući segment ekonomije, koji u prosjeku raste čak sedam puta brže od ostalih područja. HT zajedno sa svojim strateškim i lokalnim partnerima, trenutačno jedini u Hrvatskoj nudi sveobuhvatna rješenja za pametne gradove, od razine temeljne infrastrukture do konkretnih aplikacija. Sva rješenja mogu se razgledati u Business Showroomu Hrvatskog Telekoma u Zagrebu, a tri su rješenja nedavno predstavljena i međunarodnoj publici na prestižnom svjetskom kongresu Smart City Expo u Barceloni.

lider.media.hr

Možda ti se sviđa

Adriastarter - Lučka uprava Ploče

Projekt ADISTARTER Lučke uprave Ploče

Projekt ADRISTARTER (Advanced Development of macroRegional Infrastructures and Services for Transport and Accessibility of Residents, Tourists and Enterprises) je nastavak
Adriastarter - Lučka uprava Ploče

Isporučene pametne klupe u sklopu projekta “ADRISTARTER”

U sklopu ciljanog pozivnog natječaja IPA Programa Jadranske prekogranične suradnje (Cross-border Cooperation Programme), Lučkoj upravi Ploče su odobrena financiranja dvaju