Sport

Upoznajte Beach rugby

Zbog dosad mnogih upita i interesa za Beach rugby posjetiteljima portala Neslužbene stranice grada Ploča pokušat ćemo pojednostaviti i dati korisne informacije

Beach rugby na Ušću Neretve
Beach rugby je novi sport kod nas i svakim danom sve više pogotovo u ljetnim mjesecima ulazi na mala vrata a temelji se na pravilima ragbija “15”. Pojednostavljen je i igra se u cijelom svijetu i ako pravila nisu jedinstvena. Posebno je popularan u Americi(Texsas i Florida), u Italji gdje se igra liga te Londonu i Majorki. Igrališta mogu biti dimenzija dužine 30 do 50 metara a širine 20 do 35 metara, sve zavisi od dogovora natjecateljskih ekipa. Skor prostor u koji se polaže lopta je od 3 do 7 metar, igra se standardnom ragbijaškom loptom “4” ili “5”, u igri mogu biti 4 a maksimalno 7 igrača sa po 3 leteće izmjene neograničeno, zgoditak se postiže jedan(polaganje) za jedan(zgoditak), dok igra traje minimalno 5 minuta a maksimalno 7 minuta po jednom poluvremenu uz pauzu od 2 minuta.

Utakmicu sude dva suca duž igrališta uz crtu. Prvo veče natjecanje u Beach rugby međunarodnog karaktera održano je ove godine na Kominskom ušću gdje je organizator bio ragbi klub Ploče. Inače u Splitu se igra Beach rugby na vodi. Još se igra u Rijeci a ove godine održano je natjecanje u Beach rugby  u Šibeniku i Filip Jakovu te u susjednoj BiH na Buškom jezeru pokraj Tomislavgrada.


Zanimljiva je turistička priredba i opuštenija od službenih natjecanja tijekom ljeta a igra se uz glazbu i zabavu. Beach rugby sa Ušća Neretve vidjelo je mnogo njih iz Europa te dolaze pozitivni komentari u kojima se pojedine ekipe iz Europskih zemalja interesiraju za sudjelovanje na budućim natjecanjima. Za našu županiju može biti veliki brend obzirom da malo skoro ništa ne košta a  promovira gradove, Ušće Neretve i samu županiju.

U Hrvatskom ragbijaškom savezu ozbiljno razmišljaju da možda već sljedeće godine se na istom mjestu organizira državno prvenstvo a razmatra se i o mogućnostima ragbijaškog kampa koji bi okupljao mlađe uzrasne kategorije tijekom ljetnih mjeseci.

Pripremio: Sana

Možda ti se sviđa

Stipe Tomasevic
Sport

Stipe Tomašević tajnik RK Dalmatinke: Visinu odštete za Valentinu Blažević nije odredio klub već HRS, Dalmatinka nije spriječila njen odlazak u Podravku!

U tekstu objavljenom 15.lipnja na portalu rukomet.hr pod naslovom „Sesvete upecale golgetericu iz Knina; Valentina Blažević: Mislim da nisam pogriješila,
Sport

MNK Porto Tolero: Sedam ”komada” u mreži Trogira; po dva gola Krilić i Korljan

U Pločama je odigrana prva utakmica 3. kola gdje je Porto Tolero ugostio Trogira i slavio sa visokih 7-0. Strijelci