Regija

OPUZEN: ‘Za svoj gušt’ ima najbolji brudet

Da je neretvanski brudet delicija za kojom mnogi uzdišu, potvrdila je i 12. po redu Brudetijada – natjecanje u kuhanju brudeta, održana u Opuzenu. Dvadeset ekipa iz čitave doline Neretve kuhalo je ovo nadaleko poznato jelo, koje je postalo zaštitni znak i turistički brend ovog kraja.

Najbolji je brudet ove godine skuhala ekipa „Za svoj gušt“ u sastavu Miro Vidović i Ljuban Mataga. Oni su za pobjedu dobili dasku za rezanje kapule, kuhaču, umjetničku sliku Ante Živkovića Fošara i pet litara žilavke. Drugo mjesto zauzela je mlada ekipa „Studenti“, a treći su bili „Štafelaj“, koji neizostavno sudjeluju na svim brudetijadama. Ocjenjivačko povjerenstvo na čelu s poznatim hrvatskim gastronautom Veljkom Barbierijem nije imalo nimalo lagan zadatak, kušati dvadeset brudeta, ocijeniti miris, okus i izgled te na kraju odlučiti koji je najbliži izvornom neretvanskom brudetu.

To je pošlo za rukom Miri i Ljubanu. Njihova teća ocjenjena je najboljom, a da je riječ o pravom brudetu, potvrđivali su grašci znoja na licima kušatelja i potoci vina kojima je sve to zaliveno. Iako su ponijeli laskavu titulu brudet majstora kojom će se ponositi sljedeću godinu dana, ekipa „Za svoj gušt“ ne želi otkrivati detalje i sitnice, zbog kojih je njihov brudet drugačiji od ostalih. Ipak su priznali da su skuhali zažapsko-podgradinski brudet te da ne znaju hoće li boca žilavke biti dovoljna za utaživanje žeđi nakon jela.
– Svaki brudet ima nešto posebno, pa tako i ovaj naš. Sve su to male tajne kuhinje koje čuvamo – kazao nam je Miro Vidović.


Međutim, za dobar neretvanski brudet najvažniji su dobra riba, jegulja i žabe, a potrebna je dobra i domaća kapula. Neizostavan je začin i ljuta paprika, jer brudet se smatra boljim što je ljući.
Zažapski recept

To vrijedi za takozvani zažapski brudet u kojem su kuha glava ribe koliko i ljutih papričica. A upravo takav skuhala je ekipa „Badžula“, Jozo Galov Joka, Marijana Galov i Neđo Galov.
– Evo pogledajte što je pravi brudet. To je naše izvorno, sve domaće, od kapule do ljutih paprika – vele dok se ocjenjivački sud od teće do teće sladio s još vrućim brudetom.

Natjecanje u kuhanju brudeta, koje privuče stotine poklonika ovog tradicionalnog jela, organizira družba “Pivčeva kala”. Poznati gastronaut Veljko Barbieri kaže:
– Brudetijada je postala prvorazredna gastronomska manifestacija na razini Hrvatske. U ovim loncima i tećama spaja se materijalna i nematerijalna baština donjeg Poneretvlja.

Tekst: Stanislav Soldo
Foto: Denis Jerković / CROPIX
www.slobodnadalmacija.hr

Možda ti se sviđa

Crna kronika Regija

Uzeli su 44 milijuna kuna kredita, firme poslali u stečaj, novac nisu vratili

“Slobodna” mjesecima traži odgovore na pitanje o tome na koji je način, po kojim uvjetima i komu od 2002. do
Kino Metković
Kultura Regija

Metkoviću 300 tisuća kuna za kino

Ministarstvo kulture RH odobrilo je Gradu Metkoviću, tj. Gradskom kulturnom središtu Metković 300 tisuća kuna za nabavu digitalne kinoopreme za