Politika

Županija rekla NE termoelektrani!

Županijska skupština raspravlja danas o temi gradnje termoelektrane na ugljen u Pločama, temeljem zahtjeva 27 vijećnika Županijske skupštine i traženja Udruge Škanj iz Ploča. Ana Musa, nezavisna vijećnica, utvrdila je da je to ekološko, gospodarsko i zdravstveno pitanje, a ne političko u koje se pretvorilo. Musa je istaknula kako su Neretljani protestirali protiv gradnje TE Ploče još u SFRJ, i da ova suluda ideja nije prošla ni u današnjoj državi u prostornim planovima, niti je ovaj projekt ocijenjen strateškim za RH, te je u suprotnosti sa Strategijom razvoja DNŽ. Također, u suprotnosti je sa zakonom da se TE ne smiju graditi na seizmički osjetljivom području kakve su Ploče sa 9,3 stupnja Mercalijeve skale. Nećemo dozvoliti da se radi 70 – 150 radnih mjesta unište tisuće sada zaposlenih i okoliš Neretve i Pelješca, sve zbog pojedinačnih interesa investitora – rekla je Musa. Gradsko vijeće Grada Ploča također se protivi izgradnji termoelektrane u Pločama bez javne rasprave i bez da građanima bude omogućeno da referendumom odluče jesu li za ili protiv termoelektrane.

Sukladno prijedlogu grupe vijećnika očekuje se kako će Skupština na današnjoj tematskoj sjednici donijeti odluku kojom se ošto protivi izgradnji termoelektrane u Pločama, kao i bilo gdje na području naše Županije, te će se s ovom odlukom upoznati Sabor i Vlada RH te Predsjednik RH, i odluka će se unijeti u Prostorni plan uređenja Dubrovačko-neretvanske županije.

Župan Nikola Dobroslavić rekao je kako zabrinutost i oprez oko ove inicijative “ima mjesta, jer nema studije utjecaja na okoliš, razvojni temelji naše strategije su turizam i poljoprivreda i cijeli se naš razvoj temelji na prirodnim vrijednostima naše Županije”. – Svako ulaganje mora biti u Prostornom planu DNŽ i ne smije umanjivati vrijednost naše baštine i mora imati primjerenu potporu građana”, rekao je župan Dobroslović.


Mi smo do sada bili gospodari svoga prostora, pojasnio je župan, Županije su imale apsolutnu mogućnost utvrđivanja što je na njihovu prostoru prihvatljivo, a što nije. Izmjenama zakona o prostorom uređenju uveden je Državni plan prostornog razvoja koji će regulirati određene strateške investicije za državu pa u ovakvim situacijama može biti vrlo opasno i država ne mora slušati što će reći teren. Zato je bolje da se Skupština ne izjasni politički, već da uključimo građane jer je to snažnija poruka prema državi, naveo je.

– Predlažemo da se načelno iskaže protivljenje TE, ali da se građani izjasne u Pločama na referendumu, a u drugim jedinicama lokalne samouprave u Županiji da se izjasne o tome kroz predstavnička tijela i da tražimo od države da za državni plan prostornog razvoja traži obvezujuće mišljenje ove ŽS – predložio je župan. Gradonačelnik Ploča Krešimir Vejić pojasnio je kako je Grad Ploče o inicijativi investitora izvijestio Ministarstvo gospodarstva o namjeri gradnje TE u Luci Ploče, od strane investitora Luka Ploče Energija, te o njihovu zahtjevu da se TE Ploče proglasi strateškim objektom za RH, zbog čega se i podignula bura u Pločama. Sve o tome Grad Ploče pitao je Vladu i mjerodavna ministarstva no bez odgovora, tim više što su sve elektrane snage veće od 20 mgW objekti od državnoga značaja. To smatramo neprihvatljivim, zbog čega smo donijeli deklaraciju o tome kako ovakav projket ne bi na mala vrata bio crtan u državni razvojni plan. Zato smo i raspisali referendum 11. siječnja 2015. – naveo je Vejić. Predstavnici mjerodavnih ministarstava nisu se odazvali na današnju sjednicu Skupštine. U tijeku je izjašnjavanje predstavnika stranačkih klubova.

Davor Penić (SDP) protivi se gradnji TE na ugljen u Pločama i smatra da referendum treba raspisati u cijeloj DNŽ i Splitsko dalmatinskoj županiji jer će utjecaj TE biti daleko širi od Grada Ploča. Projekt nije prihvatljiv ekološki, javnozdravstveno, negativno bi utjecao na gospodarstvo DNŽ jer su poljoprivreda i turizam naše glavne grane – rekao je Penić.

Pero Jerković (Most) zatražio je da Županijska skupština nedvosmisleno odbaci svaku mogućnost gradnje TE u Pločama kako bi pokazali da je to nebulozan projekt na štetu Neretve i cijele Dalmacije.

Frano Matušić (HDZ) rekao je kako bi rasprava bila bespredmetna da je SDP svojim stranačkim linijama upozorio Vladu RH i vladajuću koaliciju da ne donosi ovakav plan. Pričekajmo da se izjasne građani na refrendumu, poručio je Matušić, podsjetivši i na zakon o starateškim investcijama prema kojima državu ne obvezuje mišljenje lokalne samouprave, na što je je Penić uzvratio kako se SDP ne želi posipati pepelom i skrivati iza referenduma. – Ne znam zašto smatrate da je ovo posipanje pepelom, kada je referendum najdemokratskiji oblik izjašnjavanja građana – odgovorio je Matušić. Ivo Karamatić (SDP) odgovorio je kako Matušić stalno proziva SDP –ovu Vladu, a inicijator ideje gradnje TE Ploče je visokopozicionirani HDZ-ovac Ivo Pavlović i Josip Jurčević, direktor projketa kojemu je jedina referenca rad u SOA-i kada je njom upravljao Tomislav Karamarko – uzvratio je Karamatić. – Nijedan pojedinac neće donijeti državni dokument – odgovorio je Matuić – to radi vaša Vlada!

Ante Šendo (HSS): – Dečki, cure, priznajmo sebi, igramo politiku Poncija Pilata, pranja ruku. Treba biti samo jedna točka u zaključku nećemo termoelektranu i to je sve. Čim lopata bude u TE Pločama ja odoh iz Ploča, ne želim da moja djeca budu u 2 posto žive. Odbacimo jasno i nedvosmisleno ovu ideju, ako je moglo 1986. godine može i sada – rekao je Šendo.

Ivo Karamatić (SDP) – Bio je 2001. godine također nalog da se TE gradi na lokaciji Dobrogošće i ona je odbačena snagom ove Skupštine i Dobrogošće je proglađeno turističkom zonom. TE će biti odbačena zbog jakog otpora javnosti u Pločama koji će se oduprijeti svom snagom. To je nama pitanje opstanka, pitanje života i smrti i nitko nas neće otjerati iz Neretve. Ne zanima nas koja je Vlada nego da pošaljemo poruku jasnu u Zagreb NE termoelektrani. Referendum je vrlo podcjenjivački je je Gradsko vijeće donosi odluku o referendumu koja je izvan njihove nadležnosti. Pokažite lice ovome narodu! Koga varamo? Neće ovo proći u Pločama nije prošlo ništa ni od onih koji su bili vojno jači. Koji stranački lobiji stoje iza takvih inicijativa? Ne bojimo se privatne inicijative nego da iza njega stoji politika koja će nam ovo silom nametnuti. U Pločama nema stranačke podjele po ovom pitanju, svi osnivači HDZ-a u Pločama su javno protiv ovoga projekta – rekao je Karamatić zatraživši da se Skupština jasno odredi da je protiv TE Ploče.

I Ana Musa, (NV) rekla je kao predlagač, kako je referendum prevara naroda jer bi ga za energetska pitanja trebao raspisati Sabor RH. Vlaho Orepić, predsjednik Udruge Škanj također je iskazao protivljenje referendumu kao nezakonitom i nikome obvezujućim, riječima: Zbog TE spreman sam primiti i metak! Ovo je pitanje jeste li za volju naroda i zakone ili neke tamo. Sve osim jasnog NE termoelektrani je licemjerno. Ako donesete bilo što drugo nemate više pravo tu sjediti – poručio je Orepić.

Gotovo u rekordnom roku klubovi vijećnika Skupštine su donijeli zaključke sukladno kojima se osnažuje stav Županijske skupštine DNŽ iz 1996. godine o protivljenju izgradnje termoelektrane u Pločama, i uvrštavanje u planove na bilo kojoj razini. Traži se od Vlade RH da prije uvrštavanja pojedinih sličnih strateških investicija u Državni plan prostornoga razvoja poštuje i zatraži obvezujuće mišljenje jedinice lokalne samouprave. S odlukom će se upoznati Sabor i Vlada RH te Predsjednik RH, i odluka će se unijeti u Prostorni plan uređenja Dubrovačko neretvanske županije.

Odluka o obavezujućem izjašnjavanjem jedinica lokalne samouprave izazvala je repliku Iva Karamatića da je prijedlog glup jer ne može općina zatražiti Vladu da je obvezuje općinsko mišljenje kada se gradi neki strateški objekt.
Izazvalo je to ponovnu raspravu u vijećnici.

– Ako ste spremni primiti metak onda ste valjda spremni zatražiti obvezujuće mišljenje Vlade – rekao je Teo Andrić Karamatiću. Pero Jerković pozvao je Karamatića da bude iznad stranke za interese Ploča, pa su prijedlozi na kraju prošli jednoglasno, a odluka će se uputiti na znanje i Splitsko dalmatinskoj županiji.

Tekst: Maja Rilović Koprivec

Foto: Denis Jerković / CROPIX

www.dubrovacki.hr

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni