Politika

Župan Dobroslavić s proizvođačima i otkupljivačima mandarina

Župan Nikola Dobroslavić i njegova zamjenica Marija Vučković zbog problema otkupa neretvanske mandarine sudjelovali su u Opuzenu na sastanku sa savjetnikom ministra poljoprivrede Markom Dražetićem, gradonačelnikom Ivom Mihaljevićem te proizvođačima i otkupljivačima.
Sastanak su inicirali predstavnici Udruge voćara „Mandarina“, a na njemu se razgovaralo o subvenciji od 32 milijuna kuna koliko je za 7,9 tisuća tona mandarina odobrila Europska komisija. Naime, zbog embarga koji je Ruska Federacija uvela Europskoj uniji neretvanski proizvođači našli su se u velikim problemima budući je gotovo trećina proizvodnje namijenjena upravo tom tržištu. K tome, ove je godine zabilježen i rekordni urod.
Na sastanku je zaključeno kako je subvencija EK dobra mjera, ali se pojavio dodatni problem kako tu subvenciju iskoristiti. Kako bi subvencija bila iskorištena potrebno je da mandarine budu donirane dobrotvornim ustanovama i udrugama. No, iskazana je bojazan da se subvencija neće moći u potpunosti iskoristiti jer nema dovoljno primatelja donacije koja se mjeri u visini od čak 460 šlepera. Dodatni je problem što zbog toplog vremena mandarina ove godine brže dozrijeva, a to ograničava vrijeme u kojemu se ona može plasirati na tržište odnosno donirati dobrotvornim ustanovama.
Ministarstvo poljoprivrede stoga će zatražiti od EK da neiskorišteni dio subvencije bude utrošen na neki drugi način, a koji će donijeti korist proizvođačima.
Županija je razgovarala s predstavnicima Caritasa da pokuša motivirati što više dobrotvornih udruga i ustanova u Hrvatskoj da prime donaciju, ali i slične udruge u inozemstvu.

 

Tekst i foto: www.dubrovacki.hr


Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni