Kultura

Otvoreno pismo Tomislava Žderića Tončiju Tadiću

Poštovani gospodine Tadiću,

Prateći vaše javne istupe, a vezano za inicijativu gradnje termoelektrane na ugljen u Pločama, zapazio sam da o navedenoj temi nastupate sa pozicije Vaše struke. Naime, Vi ste po struci fizičar (nuklearni), a ujedno i član Znanstveno-tehničkog odbora Euratoma (STC Euratom), odnosno najvišeg savjetničkog tijela Europske komisije za pitanja nuklearne politike Europske unije, te koordinator Hrvatske fuzijske istraživačke jedinice (CRU). Dakle vi ste fizičar ili preciznije nuklearni fizičar (kako je to objavio Dubrovnik.net).

Međutim, ovdje sam zapazio jednu nelogičnost koju bih molio da mi razjasnite.


Objasnite, kakve to točno veze ima nuklearna fizika sa termoelektranom na ugljen? Koji se to fizikalni procesi odvijaju tijekom proizvodnje u termoelektrani na ugljen? Da li se tijekom sagorijevanja ugljena događa proces fisije ili možda proces fuzije? Da li je možda otpad termoelektrane na ugljen i nuklearne elektrane identičan? Da li se taj otpad skladišti na isti način? Da li te dvije elektrane ispuštaju u atmosferu iste elemente?

Koliko je meni poznato, prilikom proizvodnje nuklearne energije, kao nusprodukti, nastaju vodena para i topla voda (koja služi za hlađenje), i to je jedina dodirna točka sa termoelektranama na ugljen. U ostalim segmentima, termoelektrana na ugljen nema nikakvih istovjetnosti sa proizvodnjom nuklearne energije. A vi ste baš ekspert za nuklearnu energiju. Pa se pitam, zašto govorite o onom što nije vaša struka i o čemu nemate nikakav dokaz da ste kompetentni govoriti? Kakav ste vi stručnjak i član akademske zajednice, kad prilikom javljanja na temu termoelektrane na ugljen, koristite snagu svoje titule, a da ista uopće nema veze sa temom?

Odgovor se nameće kao jasan i nedvosmislen.

Vi titulu koristite kako bi privukli pozornost slušača, a nakon toga nastupate isključivo kao lobist. Pregledao sam popis profesionalnih lobista objavljen kod Hrvatskog društva lobista. Vi niste evidentirani kao profesionalni lobist, ali to ne znači da niste u mogućnosti lobirati za određene ideje. Samo, tada Vam je potrebno neko drugo opravdanje za javni nastup, recimo titula, kojom ste se Vi i poslužili. Vaši se javni istupi u potpunosti podudaraju sa smislom i ciljem lobiranja. Naime, prema Hrvatskom društvu lobista, lobist je; „U najširem smislu lobisti su plaćeni aktivisti koji zastupaju određenu osobu ili interesnu skupinu, i koji ili žele nešto promijeniti ili žele zadržati status quo u određenoj javnoj politici na lokalnoj, državnoj ili federalnoj razini“.

Neću Vas pitati koliko ste plaćeni za lobiranje u poslu termoelektrane na ugljen u Pločama, jer je to nepristojno. Iskreno mi je drago zbog Vašeg materijalnog probitka, ali moram Vas obavijestiti da sam najdublje razočaran Vašim istupima, obzirom da ste čovjek koji je nekada bio moralna vertikala društva i snažni zagovaratelj javnog dobra. Činjenica da ste bili saborski zastupnik u dva mandata nije dokaz da su Vam moralna načela prioritet, ali način na koji ste zagovarali proglašenje gospodarskog pojasa, način na koji ste ukazivali na probleme tijekom pristupa EU, način na koji ste isticali probleme privatizacije, te mnoštvo drugih svijetlih primjera, stvorio je kod mene dojam da se napokon pojavio čovjek vrijedan obnašanja visokih dužnosti, usudio bih se reći i premijerske dužnosti. Vi ste tada bili najsjajnija zvijezda hrvatskog političkog života. Zašto niste otišli korak dalje, ne znam. Moj glas ste tada imali.

Sad kada gledam kako suptilno zagovarate gradnju termoelektrane na ugljen u Pločama, govoreći „Lokalna (samo)uprava mora inzistirati na najboljim tehnologijama pročišćavanja ispusta plinova i čestica, a potom po tome modelu i dizajnu elektrane napraviti kvalitetnu studiju utjecaja na okoliš.“, ili dok pričate o najvišim standardima ekološke zaštite koje će investitor poštivati obzirom da ga na to prisiljavaju propisi EU, pitam se, jeste li Vi zaista toliko naivni ili nas svjesno obmanjujete pokušavajući ljude uvjeriti da je TE na ugljen u Pločama gotova stvar ili da su ljudi u potpunosti zaštićeni. Gospodine Tadiću, jeste li čuli za slučaj termoelektrane na ugljen u mjestu Vado Ligure na sjeverozapadu Italije (Europska unija), gdje je policija zatvorila termoelektranu, a tužiteljstvo pokrenulo istragu protiv bivšeg i sadašnjeg direktora termoelektrane zbog ekološke katastrofe i kaznenog djela sa smrtnim posljedicama. I slučaj termoelektrane u mjestu Porto Tolle (Italija – Europska unija) je na sudu zbog učinjene štete za zdravlje i okoliš. Naglašavam, Italija je odavno u EU. Naveo sam vam slučajeve nepoštivanja propisa koji bi se i u našoj državi mogli dogoditi, a čije su posljedice (smrt, kronična oboljenja i zagađenje okoliša) nepovratne. Čak i kada bi se investitori pridržavali svih najstrožih propisa, štetne emisije su neizbježne i ogromnih razmjera. To je činjenica.

Dragi gospodine Tadiću, ukoliko tijekom Vaše političke aktivnosti niste imali figu u džepu, objasnite mi, u kojem se trenutku dogodio Vaš preobražaj, iz čovjeka kojeg vode ideali i vjera u bolje društvo, u čovjeka koji se odrekao ideala i postao oportunist. Narodna izreka kaže; „Čovjek koji je odustao od ideala, je mrtvac koji hoda.“

Najiskrenije Vam želim da se što prije vratite na pravi put, jer Vi ste čovjek sa energijom za velika dobra djela.

 

S poštovanjem,

Tomislav Žderić, stanovnik grada Ploča

Možda ti se sviđa

Divlje odlagaliste
Kultura

DOGOVOROM PROTIV “DIVLJAKA”

Prema ocjeni stručnjaka jedino dugoročno rješenje je izgradnja zajedničkog odlagališta za sve neretvanske gradove i općine Sanacija odlagališta otpada na
Kultura

Gitarski duo Ravi Shrestha & Miha Petric

Ne propustite večer prožetu zvukom flamenka, jazza, bluesa i etno glazbe inspiriranu melodijama sa područja Španjolske, Latinske Amerike i Balkana.